Kako da na pravi način da pratite decu kroz život

Upravo početak školske godine predstavlja stres za veliki broj dece. Sada im je potrebno više pažnje, spremnosti za razgovor i naklonosti svih nas. Bečki psiholog Julija Umek savetuje kako decu na pravi način da pratite kroz život.

Odajte priznanje i pohvalite  Potpomozite razvoj nekog dobrog ličnog stava deteta, kažite, čak i nekom drugom detetu, reči hvale, kada posmatrate neko ponašanje koje vam se dopada.

Pažnja i toplina  Svakom čoveku – a posebno deci – potrebna je pažnja i toplina. Pažnja se pokazuje kroz vrednovanje a toplina naklonošću. To dovodi do povećanja samopouzdanja, ličnog mišljenja deteta o sebi  i samouverenosti.

Imajte obzira  Mislite na to da deca, upravo na početku školske godine, mogu da budu u stresu. Obzirnost deca uče od ponašanja odraslih. Uputite dobre želje, one decu najbolje uče, kako funkcioniše kad se ima obzira. To vodi pozitivnom stavu, pruža unutrašnji mir i opušta.

Uteha i savet  Za zdravo duševno stanje važno je sticanje iskustva da se detetu poklanja poverenje, da se ohrabruje i dobije utehu i pomoć. Što se više takvih, za stanje duše važnih, osećanja u detinjstvu pruži, tim bolje se te sposobnosti kod deteta razviju i kada odrastu lakše ih mogu koristiti.

Saosećajte sa decom  Pokažite interesovanje za osećanja i doživljaje dece, pokušajte da saznate šta misle i šta osećaju. Pokušajte da vidite svet njihovim očima, pokažite da želite da razumete njihov unutrašnji svet. Dajte svakom detetu osećaj da je važan stanovnik na ovoj zemlji. 

Compress

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.