DESET ČINJENICA O KETO DIJETI: Najguglaniji režim ishrane u 2018. godini

Tokom januara meseca broje se kilogrami nakupljeni prilikom proslave praznika, donose odluke o odlasku u teretanu, na trčanje, te proučavaju brza rešenja za vraćanje stare linije.

To su obično dijete, a pre nego što pročitate zanimljivosti o najguglanijoj dijeti u 2018. godini, još jednom se setite da su najbolji načini borbe s viškom kilograma zdrava, umerena ishrana i redovno vežbanje. Treba da budete strpljivi i rezultati će na ovaj način sigurno doći.

Ali, nogi će uprkos svemu posegnuti za nekom dijetom kako bi što pre videli rezultate, a dijeta koja je prema podacima koje je objavio Google bila najpretraženija u 2018. godini je - keto dijeta.

U nastavku pročitajte osnovne informacije o ovoj dijeti.

Ketogena ili keto dijeta je poseban način ishrane koji podrazumeva drastično snižen unos ugljenih hidrata i povećan unos masti, te adekvatan unos proteina. Kada se hranimo na ovaj način telo ulazi stanje ketoze što znači da umesto ugljenih hidrata troši masnoće kao primarni izvor energije.

Postići i održavati stanje ketoze i nije tako jednostavno kako se čini jer morate ozbiljno smanjiti unos ugljeno hidrata, u pravilu na 20 do 50 grama dnevno.

Na keto dijeti morate paziti i da unos proteina bude između 20 i 25 odsto. Naime, kada konzumirate više proteina nego što je potrebno, vaše telo taj višak pretvara u ugljene hidrate kroz proces koji se naziva glukoneogeneza, što vaše telo izbacuje iz ketoze.

Iako je za većinu ljudi keto dijeta sigurna, kao i kod svake dijete pre početka posavetujte s lekarom, posebno ako ste bolesni ili uzimate neke lekove.

Kada ste na keto dijeti poželjne namirnice su: meso, jaja, prirodne masti kao što su maslac i maslinovo ulje, riba i plodovi mora, povrće sa smanjenim udelom ugljeno hidrata, tvrdi sirevi, orašasti plodovi, a ponekad deo vašeg jelovnika može biti i bobičasto voće.

Zabranjene namirnice su one koje sadrže velike količine šećera i skroba, a to su: pirinač, testenine, hleb, sokovi, slatkiši, krompir, voće, pivo, mleko i jogurti sa smanjenim udelom masti.

Dok ste na keto dijeti pijte vodu, nezaslađenu kafu ili čaj. Pokušajte da ne koristite veštačke zaslađivače.

Keto dijeta originalno se koristila za lečenje neuroloških bolesti poput epilepsije, a studije se pokazale da može imati pozitivan uticaj na ceo niz zdravstvenih stanja od bolesti srca, preko raka do Alchajmerove bolesti. Takođe, ima pozitivan uticaj na ten.

Uz keto dijetu vežu se i neke negativne činjenice. Za početak tu je "keto-grip". Dok se telo privikava na novu ishranu javljaju se simptomi kao što su glavobolja, umor, vrtoglavica i mučnina.

Keto dijeta na svom početku može uticati i na pad libida upravo zbog ovih simptoma, međutim kada se oni povuku i libido se u pravilu oporavlja.

Na keto dijeti može doći do gubitka elektrolita kao što su natrijum, magnezijum i kalijum, što može imati negativan učinak na bubrege i na otkucaj srca.

I naravno, tu je uvek yo-yo efekat jer je mnogima teško dugo da ostaju na ovako restriktivnoj ishrani.

Kako znati da ste u ketozi?

Jedan od najneprijatnijih znakova da ste u stanju ketoze je loš zadah zbog povećanog nivoa ketona. Još jedan znak je - gubitak težine.

Najtačniji pokazatelj ketoze je testiranje nivoa ketona u krvi, a onaj dostupniji i manje tačniji način je kupovina trakica u apoteci koje će pokazati jeste li u stanju ketoze pomoću urina.

Alkohol i keto dijeta?

Mnoga alkoholna pića sadrže ugljene hidrate pa ih, najbolje, zaobilazite.

Ali, postoje pića bez ugljenih hidrata ili s niskim nivoom ugljenih hidrata koja sebi možete priuštiti ako baš ne možete bez njih. Bez ugljienih hidrata su viski, džin, tekila, rum i votka. Vina takođe imaju nizak nivo ugljenih hidrata i ako se možete zaustaviti na jednoj čaši to će na vaš ukupan broj doneti 3 do 4.

Ali, ne zaboravite da alkohol sa sobom donosi i želju za nezdravom hranom, a i keto dijeta utiče na to kako će vaše telo reagovati na alkohol pa biste mogli završiti u gorem stanju nego što ste planirali.

Izvor: Zadovoljna.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još