fbpx

Varšava odbija da podigne spomenik Lehu Kačinjskom

VARŠAVA, 28. jula 2010. (Beta) - Gradske vlasti Varšave odbile su već dva zahteva građana da se na nekom od glavnih trgova u prestonici postavi spomenik pokojnom predsedniku Lehu Kačinjskom, koji je sa suprugom i još 94 putnika i članova posade poginuo 10. aprila u padu aviona kraj Smolenska, u Rusiji.

Jedna grupa građana tražila je da se spomenik Kačinjskom, koji je na čelu Poljske bio od kraja 2005. godine do smrti, postavi na Trgu Pilsudskog, pored Groba neznanog junaka.

"Tu moćno kucaju poljska srca, tu je mesto da pognemo glavu u poštovanju svega što je Božije i poljsko", napisao je u obrazloženju inicijator tog zahteva Boleslav Bogucki.

Gradske vlasti i varšavski Zavod za zaštitu spomenika odbili su ga upravo s obrazloženjem da je na tom trgu, gde se Varšavljani i Poljaci spontano okupljaju u vreme najvećih radosti i nacionalnih tragedija, već dovoljno važnih spomenika, a da je još rano da se rezimiraju eventualne zasluge Kačinjskog za naciju.

Drugi zahtev uz koji je priloženo nekoliko hiljada potpisa gradske vlasti, u kojima većinu ima vladajuća liberalna Građanska platforma premijera Donalda Tuska, dok je pokojni Kačinjski zajedno sa bratom Jaroslavom bio na čelu opozicionih konzervativaca iz Prava i Pravde, odbijen je iz formalnih razloga.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.