Zvaničnik EU: Ne postoji tajni plan za Bosnu

BRISEL, 28. jula 2010. (Beta) - U Evropskoj uniji ne postoji "tajni plan" za uvođenje posebne "čvrste uprave" nad Bosnom i Hercegovinom i odnosi s BiH će biti temeljito razmotreni u sklopu rasprave vođa EU o sveukupnoj spoljnoj politici Unije, u septembru.

To je u sredu agenciji Beta izjavila Maja Kocijančič, portparol visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, na molbu da prokomentariše napis u britanskom listu Dejli telegraf da je "tajnim planom" zatraženo da se u Bosni postavi izaslanik EU s velikim ovlašćenjima da izdejstvuje državno preuređenje te zemlje, "pre svega na štetu Republike Srpske".

Predstavnica za štampu Ketrin Ešton je podvukla da je politički cilj da EU ima značajnu ulogu u Bosni i da se, "uz poštovanje odredbi Dejtonskog sporazuma, u BiH izgradi održiva, demokratska i multietnička država".

Maja Kocijančič je ukazala na zaključak šefova diplomatija EU, u ponedeljak, da je "potrebno da se obnovi zamajac promena u Bosni i Hercegovini posle oktobarskih izbora, uz snažnije prisustvo Evropske unije kako bi se evropska perspektiva za BiH iskoristila kao pokretačka snaga za promene".

O Bosni i Zapadnom Balkanu kao prioritetu će, po njenim rečima, u sklopu sveukupnog sagledavanja spoljne politike i buduće posebne diplomatske službe Evropske unije u septembru razgovarati šefovi država ili vlada i ministri inostranih poslova EU.

Pogledajte još