LAGUNA PREDSTAVLJA: "Đavo i njegovi anđeli" - Kurt Flaš

Foto: Promo

Ugledni istoričar filozofije Kurt Flaš u knjizi „Đavo i njegovi anđeli“ pripoveda u dvadeset poglavlja đavolovu istoriju. Knjigu možete od naći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Knjiga opisuje biblijske početke i demonologiju koju su crkveni oci istkali u srednjem veku, kobnu povezanost između Sotone i seksualnosti, verovanje u đavola i progon veštica. Kurt Flaš nas vodi u posetu paklu, posvećuje pažnju đavolovim saradnicima, anđelima zla, i prati njegovu istoriju sve do današnjice.

Đavo se duboko mešao u čovekovu svakodnevicu dok mu plodovi prosvetiteljstva nisu uskratili moć. A ipak danas najrazličitije crkvene, teološke, pa i fundamentalističke grupe naglašavaju stvarnost njegove moći. Papa Jovan Pavle II je 1998. godine preradio i obnovio ritual isterivanja đavola iz 1614. Flaš u svojoj istoriji posebno ističe one mislioce koji svojim delima nisu jačali đavolovu moć, već su nastojali da ga skinu sa dodeljenog mu trona.

- Kurt Flaš posredstvom đavola i njegovih preobražaja opisuje istoriju evropske kulture piše "Neue Zürcher Zeitung".

- Izuzetno aktuelna knjiga i ujedno bezvremeno klasično delo - navodi "Allgemeine Zeitung".

Kurt Flaš je najznačajniji nemački istoričar srednjovekovne filozofije. Rođen je 1930. godine u Majncu. Za svoje delo dobio je između ostalog Nagradu „Sigmund Frojd“ za naučnu prozu, Nagradu „Hana Arent“ i Nagradu „Jozef Brajtbah“.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još