Usvojene izmene Zakona o Agenciji uz Batićev amandman

BEOGRAD, 28. jula 2010. (Beta) - Skupština Srbije usvojila je u sredu izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije uz amandman po kome će svi odbornici, vojvođanski i republički poslanici moći da obavljaju bilo koju drugu funkciju do kraja mandata.

Prema izmenama zakona, funkcioneri koji su imali više funkcija 1. janaura 2010. godine, na dan početka primene Zakona o Agenciji, imaju rok do 1. septembra da obaveste Agenciju koje funkcije i poslove obavljaju.

Agencija će potom, kako je utvrđeno, razmatrati da li postoji sukob interesa i, ako postoji, odrediti funkcioneru rok ne duži od 30 dana da prestane da obavlja nespojive funkcije.

Ta prelazna odredba zakona zamenila je prelaznu odredbu 82 iz zakona čiju je primenu obustavio Ustavni sud Srbije, a koja je predviđala da do 1. aprila funkcioneri treba da izaberu jednu funkciju a potom traže saglasnost da obavljaju eventualnu drugu funkciju ili funkcije.

Parlament je, međutim, usvojio amandman samostalnog poslanika Vladana Batića na prelaznu odredbu kojim se omogućava da funkcioner, zatečen na više funkcija 1. januara, nastavi da ih obavlja ukoliko je 1. januara bio odbornik, vojvođanski poslanik ili narodni poslanik.

Za amandman je glasalo 120 od 129 prisutnih poslanika vladajuće koalicije.

Pogledajte još