Mogući pregovori, Srbija ne može i EU i Kosovo

VAŠINGTON, 28. jula 2010. (Beta) - Američki stručnjak za Balkan Martin Slecinger ocenio je da "ima prostora" za nove pregovore o Kosovu, ali je izneo i procenu da Srbija ne može da ostvari oba svoja prioriteta - i da postane članica EU i da zadrži Kosovo u svom sastavu.

"Svakako ima prostora za nove pregovore. Problem je...što postoje ključne razlike u stavovima o temi tih pregovora. Mislim da se EU i predstavnici Kosova nadaju da će se pregovori prevashodno baviti tehničkim pitanjima odnosa na terenu između srpske manjine i albanske većine. Za Srbe, naravno, glavno je pitanje statusa i odnos Srbije prema Kosovu. U tom smislu, nadam se da su moguće obe vrste pregovora", rekao je u intervjuu Beti Slecinger, saradnik Centra Vudro Vilson (Woodrow Wilson Center) u Vašingtonu.

Upitan da li je moguće da Srbija ostvari oba svoja cilja, da postane članica EU i da zadrži Kosovo u Srbiji Slecinger je rekao jednostavno: "Ne". "Ne verujem da Srbija može fizički da zadrži Kosovo kao svoj deo. Ono je fizički odvojeno od Srbije već više od deset godina", rekao je on.

Jasno je, kaže Slecinger, da EU želi da Srbija postane njen član bez obzira na Kosovo, ali je takođe jasno da će morati da se urede odnosi između Srbije i Kosova pre njenog ulaska u Uniju.

Povodom mišljenja Međunarodnog suda pravde o Kosovu, po kome deklaracija o nezavisnosti Kosova ne krši međunarodno pravo, Slecinger je ocenio da to mišljenje može da posluži kao presedan za etnički podeljene države.

Slecinger je rekao da je "jasno" da je MSP rešio da izbegne ključno pitanje, a to je "međunarodni legitimitet međunarodne države Kosovo" i umesto toga se usredsredio na "tehničko pravno pitanje".

Pogledajte još