Bez finansijskih teškoća zbog zabrane koride

BARSELONA, 28. jula 2010. (Beta-AP/AFP) - Zabrana borbe sa bikovima koju je u sredu usvojio Parlament španske pokrajine Katalonije neće ostaviti značajnije finansijske posledice na taj inače bogati region, ali će ugroziti sektor koride u Španiji koji je već u teškoćama, navode španski mediji.

Katalonija ima samo jednu funkcionalnu arenu za borbe sa bikovima, i to u Barseloni, dok je druga pretvorena u tržni centar. Godišnje u Barseloni bude 15 borbi koje retko budu rasprodate, dok se u celoj zemlji organizuje oko 1.000 borbi po sezoni.

Katalonija je bogata oblast sa vlastitim jezikom i kulturom i visokim stepenom autonomne vlasti. Mnogi u Španiji smatraju da je zakon o zabrani koride pokušaj Katalonije da i na taj način pokuša da se izdvoji iz ostatka zemlje, u kojoj su borbe s bikovima deo duge tradicije.

Poslanik iz katalonske partije koja se zalaže za nezavisnost te pokrajine, Hoan Puikserkos naglasio je da se ne radi o politici ili nacionalnom identitetu, već pre o "patnji životinja". "Radi se samo o tome, ni o čemu više". On je dodao da iako je zanimanje za borbe bikova u Španiji opalo, bilo bi moralno pogrešno sedeti skrštenih ruku i čekati da "španska nacionalna razonoda" sama od sebe odumre.

Pogledajte još