fbpx

Mirno u selu Jabuka

BEOGRAD, 28. jula 2010. (Beta) - Poverenica za ravnopravnost Nevena Petrušić ocenila je u sredu da je situacija u selu Jabuka kod Pančeva, gde se pretilo Romima, "stabilna" i apelovala na nevladine organizacije da delovanje usmere na izgradnju dobrosusedskih odnosa u selu.

Pojedini meštani sela Jabuka su pre više od mesec dana organizovali skupove na kojima su pretili Romima. Povod za pretnje je bilo ubistvo jednog dečaka za koje je osumnjičen njegov vršnjak Rom.

Poverenica za ravnopravnost je u saopštenju rekla da od završetka protesta nije zabeležen nijedan slučaj kršenja "osnovnih ljudskih prava".

"Sve strane u ovom slučaju rade na uspostavljanju konstruktivnog dijaloga sa ciljem sprečavanja sličnih situacija u budućnosti sa posebnim naglaskom na stanje među omladinom u ovom selu", rekla je poverenica Nevena Petrušić.

Više nevladinih organizacija zatražilo je pre dva dana od ministara unutrašnjih poslova i prosvete da Romima u selu Jabuka osiguraju bezbednost i omoguće slobodu kretanja, a njihovoj deci nesmetano školovanje.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.