MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Aljoša Baković - Pula

Aljoša Baković (23) je srpski vaterpolista. Trenutno živi u Nemačkoj gde uspešno profesionalno nastupa kao igrač, ali i kao edukator mladim igračima. Ovaj rođeni Beograđanin vaterpolo je počeo da trenira sa sedam godina u "Partizanu", da bi potom karijeru nastavio u "Crvenoj Zvezdi". Nakon toga se preselio u Nemačku gde je nastavio sa profesionalnom igračkom karijerom, a svoje znanje počeo je da prenosi i na mlađe kategorije. Osim što je uspešan kao vaterpolo igrač i trener, Baković ne zapostavlja ni svoje studentske obaveze.

Karijera profesionalnog sportiste podrazumeva česta preseljenja i putovanja, što Bakoviću ne pada teško, a kao svoju omiljenu destinaciju , koju je predstavio našim čitaocima, izdvojio je Pulu:

- S obzirom na to da sam se na vaterpolo upisao sa sedam godina i svoje prve "korake" naučio u našem najtrofejnijem klubu "Partizanu", ukazala mi se prilika da već kao osnovac dosta proputujem i posetim razne države i njihove gradove. Pošto je vaterpolo dosta razvijen sport na Balkanu, često sam putovao u Hrvatsku i tu se rodila ljubav prema toj zemlji. Nakon brojnih poseta Hrvatskoj, jako je teško izdvojiti omiljeno mesto, ali ipak najsvežije utiske nosim iz Istre u kojoj sam proveo odmor leta 2018. godine i posetio predivne gradove, poput Pule, Rovinja, Poreča, Fažane, Brijuna. Pula mi je ostala u najlepšem sećanju, tako da sledi moj doživljaj ovog istarskog mesta.

SMEŠTAJ

- Smešten sam bio u Puli, u privatnoj kući i veoma sam zadovoljan gostoprimstvom, uslugom i ljubaznošću koju domaćini i generalno meštani pružaju, zaista divan narod. Za moj ukus čista desetka i rado bih ponovo posetio Pulu.

HRANA

- Kada ste na moru, nekako je logično da se jede riba, tako da je za ručak ili večeru obavezna riba. Pošto sport zahteva dobru figuru i zdravu ishranu, trudim se da se pridržavam toga koliko je to moguće, ali nekad je nemoguće proći pored frižidera punog svežih sladoleda i ne uzeti neku kuglu. Takođe i krofne na plaži, koje inače ne jedem, ali na plaži uvek imaju specifičan ukus i podsećaju me na detinjstvo kada su se obavezno jele krofne na plaži.

PIĆE

- Što se pića tiče, ja sam fan vode. Sokove ne pijem, a alkohol mi jednostavno ne prija i ne ide uz jednog sportistu. Vodim se teorijom da se ljudsko telo sastoji od vode, stoga smatram da istu treba i konzumirati. Naravno, uz šetnju istarskom obalom bira se i kafić u kom će se napraviti pauza i popiti kafa, a ponekad napravim presedan pa uz dobru večeru popijem i čašu domaćeg belog vina ili piva.

AKTIVNOSTI

- S obzirom na podatak da pauza između sezona traje svega mesec dana i da mi je tada zaista potreban odmor, jedina aktivnost je odmor na plaži uz šumove talasa i miris borovine koja krasi ceo Jadran. Istra nudi mnoge mogućnosti, poput paraglajdinga, surfovanja, vožnju glisera i mnoštvo drugih stvari. Nakon plaže, sledi povratak u apartman pa večernja šetnja duž obale.

NEXT TRIP

- Sledeće putovanje će biti u Amsterdam u posetu familiji. To je grad koji planiram već duže vreme da obiđem jer me privlači svojom arhitekturom i interesantnim mestima, poput kuće Ane Frank, muzeja Van Goga, kao i njihov način života i najučestalije prevozno sredstvo, bicikla.

DREAM TRIP

- Mesto koje bih voleo da posetim je ostrvo Bora Bora, koje stalno gledam na fotografijama i koje zaista izgleda kao raj na zemlji. Te kuće na vodi, priroda, podvodni svet su definitivno stvari koje predstavljaju moje putovanje iz snova.

Autor: Mario Badjuk
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još