Šabić ove godine dobio 1.600 žalbi

BEOGRAD, 29. jula 2010. (Beta) - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti dobio je od početka godine 1.600 žalbi i građana, i novinara koji nisu dobili informacije koje bi morale biti dostupne javnosti, saopštio je u četvrtak Rodoljub Šabić.

"Veliki broj žalbi je sam po sebi zabrinjavajući, pogotovo jer se značajan broj podnosi da bi se, uz intervenciju poverenika, dobile informacije koje bi morale da budu dostupne", izjavio je Šabić.

Poverenik je naveo da su to informacije o budžetima i budžetskim rashodima, sistematizaciji radnih mesta i broju zaposlenih, platama, troškovima reprezentacije, saopštio je poverenik.

Šabić je najavio da će do kraja septembra doneti novo Uputstvo za objavljivanje informatora o radu državnih organa i naglasio potrebu "bržeg i enegričnijeg menjanja odnosa organa vlasti prema obavezi da javnosti pruže što više informacija o svom radu".

Prema njegovoj oceni, neaktivan odnos prema obavezi objavljivanja informacija je indikativan i zaslužuje ozbiljnu pažnju.

Pogledajte još