IMA NEKA TAJNA VEZA: Kako hrana utiče na mentalno zdravlje?

U srednjem veku ljudi verovali da hrana može uticati na naše raspoloženje. Ako su želeli erotsku stimulaciju, jeli su jaja, junetinu ili nar. Kad su se osećali potišteno, uživali bi u dunji ili urmama. Pre nego što su za to postojali lekovi, smirivali bi se zelenom salatom ili čajevima. Kada smo onda prestali da verujemo da hrana može uticati na mozak?

U povezanost između mentalnog zdravlja i ishrane još uvek se sumnja, ali to pitanje se sve češće smešta u sam centar istraživanja.

Jedno takvo, sprovedeno u Njujorku, pokazalo je da osobe mlađe od tridesete, koje jedu brzu hranu više od tri puta nedeljno, pokazuju veći stepen mentalnih tegoba. Brza hrana sadrži masne kiseline i omega 6 masne kiseline koje mogu izazvati poremećaje u telu, a oni mogu rezultirati depresijom i anksioznošću.

Slični rezultati su dobijeni i kod osoba koje konzumiraju meso tri puta nedeljno (što se smatra niskom konzumacijom), što je većinu istraživača iznenadilo.

Isto istraživanje preporučuje mediteransku kuhinju. Ona je korisna za telo, a sadrži sve komponenete koji su potrebne za održavanje zdrave strukture mozga - poluzasićene masne kiseline, minerale poput cinka, mleko i meso, magnezijum, vitamine B, C i E i slično.

Studija je u obzir uzela i dodatke ishrani, ali je dokazano da oni nemaju nikakav uticaj na naše raspoloženje.

- Povezanost između ishrane i raspoloženja vrlo je individualna. Međutim, nakon dve nedelje na režimu zdravije ishrane, vidljive su pozitivne promene na raspoloženju - zaključuju autori istraživanja.

Izvor: Metro-portal.hr
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još