Garbage, 14 godina kasnije!

Kada je “pukla” vest da će Garbage, američki rok bend predvođen legendarnim Bučom Vigom i nezamenjivom Širli Menson, doći na INmusic festival 2019, stariji čitaoci, u koje spada i pisac ovih redova, setili su se nezaboravne svirke na Main Stageu Exit Festivala 2005, posle pljuska koji je odneo celu binu, prisutne i nakvasio opremu. U 3h su počeli sa svirkom, završili u 5h i odmah odleteli kući, pokazujući da je škotsko srce i američka snaga jača od nepogoda. Posle su došli u Ljubljanu ali nikad više u Srbiju. Ali, sad su u susedstvu! Na našem omiljenom underground festivalu koji je iz godine u godine sve veći i spektakularniji, INmusic u Zagrebu, Garbage će biti gosti koji će razmrdati publiku svojom dinamičnošću i smislom za melodiju.

Garbage je projekat muzičara i producenata Buča Viga, Djuka Eriksona i Stiva Markera koji su još 1993. počeli da rade na zajedničkim pesmama, dok im se Širli Menson priključila 1994. godine nakon turneje sa svojim dotadašnjim bendom. Buč Vig je već ranije radio s najvećim svetskim bendovima, a najpoznatiji je kao producent legendarnog Nirvaninog albuma Nevermind i saradnjama sa Sonic Youth i Smashing Pumpkins. Vig je 2012. godine od uglednog časopisa NME uvršten među top 10 najboljih producenata na svetu.

Garbage su 1995. godine počeli da objavljuju singlove s prvog istoimenog albuma, a pesme "Stupid Girl" i "Only Happy When It Rains" osvojile su svetske top liste, te osigurale njihovom prvom albumu visoke pozicije na top listama i prve nominacije za čitav niz nagrada, između ostalog i tri Grammy nominacije. Drugi album Version 2.0 nastavio je s osvajanjem top lista, okrunjen je dvema Grammy nominacijama te proglašen jednim od najboljih albuma 1999. godine po sudu kritike.

Garbage su radili i na saundtreku za 19. film o Džejmsu Bondu pa su objavili naslovnu pesmu "The World Is Not Enough" koja je postigla veliki svetski uspjeh te je bila jedna od najprodavanijih pjesama 1999. godine. Svoj treći studijski album Beautiful Garbage objavili su 2001. godine, a nakon objave albuma Bleed Like Me 2005. godine bend je najavio kako se razilaze na neko vreme, no već 2007. godine uspešna četvorka vratila se na scenu sa kompilacijskim albumom Absolute Garbage. Službeno su se ponovo okupili 2011. godine te su godinu kasnije objavili album Not Your Kind of People, a 2016. godine objavljuju Strange Little Birds. Kako su najavili, Garbage će ove godine objaviti sedmi studijski album, kojeg ćemo imati prilike uživo poslušati na zagrebačkom Jarunu ovoga leta, a singl Tell Me Where It Hurts izašao je u septembru da najavi celu priču!

Naravoučenije: nije svako smeće loše!

Tekst: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još