(NE)OČEKIVANO: Koji faktori "ubijaju" vašu vezu?

Posao, seks i novac - tri su najvažnija faktora koja "ubijaju" vezu. Tako je pokazalo istraživanje sajta "Eharmoni" u kom je učestvovalo više od 2.000 ispitanika starosti između 18 i 65 godina. Ispitanici, u ozbiljnoj vezi ili braku, govorili su koji su ključni faktori u kreiranju stresa i napetosti u odnosu. Zanimljivo je da osam od 15 faktora ima veze sa fizičkom intimnošću, znači više od pola. Ova četiri prave najviše problema u vezi.

Posao

Čak 35 odsto ispitanika, stres koji su nakupili na poslu prenosi u kuću, što onda nepovoljno utiče na odnos sa partnerom. Stručnjaci savetuju da naučimo da prepoznamo kad smo ljuti na partnera zbog prethodno nagomilanog stresa, a kad zbog nečeg što je problem u samom odnosu.

Manjak seksa zbog iscrpljenosti

Činjenica da je partner preumoran za seks izvor je nezadovoljstva za 33 odsto ispitanika. Stručnjaci ovde predlažu otvoren i iskren razgovor. Ako su problem fizički i mentalni umor, treba naći vreme kad su oni na najnižem nivou jer je bitno da par pronađe trenutke za intimu.

Nizak seksualni nagon

Čak 28 odsto ispitanika izdvojilo je ovaj faktor kao najvažniji faktor stresa u vezi. Stručnjaci upozoravaju da je i ovde važno otkriti suštinski problem. Nekad na nizak seksualni nagon utiče manjak samopouzdanja, negativna slika o telu zbog umišljenih ili stvarnih nedostataka. Zato je potrebno da se fokusiramo na ono što volimo na svom telu. Drugi čest razlog niskog seksualnog nagona je bol koji se doživljava prilikom odnosa i u tom slučaju potrebno je potražiti lekarsku pomoć. Depresija, nedostatak energije, lekovi takođe su krivci za nizak libido.

Rasprave oko novca

Gotovo da nema para koji se ne svađa zbog novca, ali za 27 odsto njih ovo je ključni izvor problema. Potrebno je da se ustanovi budžet kog će se oboje pridržavati, mada je to lakše reći nego uraditi. Važno je da par razgovara o prioritetima i nađe kompromis.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još