DRAKONSKE MERE! Aleksandar Vučić: Uvodimo kaznu doživotne robije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je uvođenje drakonskih kazni za počinioce krivičnih dela, uključujući i doživotnu kaznu zatvora.

Vučić je posle sednice za Nacionalnu bezbednost izjavio da je će doći do promena u kaznenoj politici i da će doći do povećanja minimalnih i maksimalnih kazni za počinioce najtežih krivičnih dela.

On je, najavljujući sistemske i sveobuhvatne mere protiv najtežih krivičnih dela, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, rekao da je država odlučna da pobedi najteže oblike kriminala i korupcije.

- Sve ćemo da ih pregazimo, ko zna šta će sve tu da se odigrava, ali ja obećavam građanima da će država da pregazi kriminace - poručio je Vučić posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Najavio je i izmenu kaznene politike, posebno za krivična dela nasilničkog ponašanja i silovanja, pedofiliju, ubistva dece i trgovinu opružjem i narkoticima.

- Povećanje minimalnih i maksimalnih kaznih za krivična dela koju obuhvataju nasilnično ponašanje, od nasilja u porodici, silovanja, pedofilije - izjavio je Vučić.

Vučič je rekao i da je prihvaćen predlog građana i Igora Jurića iz fondacije "Tijana Jurić", oca ubijene devojčice Tijane Jurić.

- Uvodimo doživotnu robiju za višestruka ubistva i ubica dece - izjavio je Vućič.

- Borba će da traje godinama, biće teška, ali ćemo da pregazimo kriminalce - rekao je predsednik.

Jučerašnja akcija MUP i Tužilaštva pokazala je nameru države ne samo da se suoči sa najopasnijim vidovima kriminala u Srbiji, već i da taj kriminal i najteže oblike korupcije pobedi, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Koliko god bila uspešna i dobra jučerašnja akcija to je jedna akcija i možemo da je ponavljamo svake nedelje. Ukoliko drugačije, sveobuhvatnije ne priđemo rešavanju tih užasnih problema mi to nećemo biti u stanju da rešimo - rekao je Vučić i najavio sistemske mere protiv kriminala i korupcije, pre svega drugačiju kaznenu politiku.

On je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost čestitao državnim organima, posebno policiji, naročito na činjenici da su se posle mnogo vremena neki od glavnih šefova narko- biznisa u regionu, a ne samo u Srbiji, našli na Interpolovim poternicama a neki i iza rešetaka.

Rekao je da je današnja sednica imala dve tačke, jedna je bila posvećena Kosovu, a druga borbi protiv kriminala i koprupcije i sistemskim merama koje će država preduzeti.

On je kazao da će borba države protiv kriminala biti "stvarna i ubedljiva" i da će se u roku od mesec danas sve u Srbiji promeniti po tom pitanju.

- Imamo veoma blagu kaznenu politiku, kazne su bile u najvećem procentu minimalne, ili uz ublažavanje kazni - kazao je Vučić.

Vučić je izneo podatke da su za delo silovanja kazne od tri do 12 godina, ali da je u 36 odsto slučajeva izricana kazna od tri godine, a do pet godina 33 odsto, što je ukupno manje od 70 odsto.

- Pa što smo onda određivali kazne do 12 godina, ili kod nas uvek postoje olakšavajuće okolnosti ili nešto drugo što nas dovodi do minimalizovanja kazni - kazao je on.

Rekao je i da je došlo do dekriminalizacije dela nošenja oružja, jer je u 55 odsto slučajeva presuda bila uslovna kazna, što je ocenio kao "lošu poruku koju država šalje svojim građanima".

Vučić je rekao i da je za tešku krađu oko 62 odsto kazna bila od šest meseci do godinu dana i upitao "kako da se onda lopovima to ne isplati".

- Za poresku utaju da ne pričam, ali ovo želim da pričam, jer ovo pogađa našu decu i razara tkivo našeg društva, a to je proizvodnja i promet opojnih droga - rekao je Vučić i dodao da je skoro 80 odsto osuđenih na kazne do pet godina.

On je najavio da će kazne za silovanje biti od pet do 15 godina bez mogućnosti ublažavanja kazne, a niko neće moći da dobije manje od pet godina zatvora.

- Za sve ćemo ići od 35 do 50 odsto povećanja kazni - kazao je Vučić.

Vučić je kazao da očekuje podršku EU za uvođenje doživotne zatvorske kazne, jer, kako je rekao, ona postoji u Nemačkoj, a ne postoji na Balkanu.

- Povećaćemo kazne da im ne pada na pamet da se ovde ubijaju - najavio je Vučić i dodao da nije zainteresovan za primedbe boraca za ljudska prava.

On je kazao da više neće biti suđenja u razumnom roku, posebno ne za ta krivična dela, već će rok biti 12 meseci.

- Idemo sa tim merama i biće to teška borba jer će stručnjaci sada krenuti po raznim ambasadama da pričaju o ljudskim pravima, kriminalci će da se ujedine jer će to da im donosi manje pare, a moj odgovor je država će da vas pobedi ma koliko da ste opasni i beskrupulozni i uvezani u celom regionu - kazao je Vučić.

Izvor: Beta/Tanjug/B92
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još