Kolekcionari o Pikasu

Institut "Servantes" u Beogradu je u svojoj galeriji, u kojoj je do 19. septembra otvorena izložba Pikasovih grafika, organizovao susret s kolekcionarima Pikasovih dela - Fernandom Palasijasom Gonsalesom i Huanom Espinom Navijom

Dva simpatična sredovečna Španca, sa svojim suprugama, koje je najavio Antonio Franko Dominges, direktor Ekstramadurskog Muzeja savremene umetnosti, pričali su o svojim kolekcionarskim strastima, ljubavi prema umetnosti, Pikasu, njegovim radovima...

Pikasovi radovi na izložbi ’Vrtlog oštrih uglova’ deo su kolekcije muzeja iz španske pokrajine Ekstramadure, ali i privatnih kolekcija. Neke od grafika koje se mogu videti u Beogradu i Novom Sadu vlasništvo su Gonsalesa i Navije, dvojice najvećih kolekcionara iz španske pokrajine Ekstramadure.

Gospodin Navijo, lekar po profesiji koji je u svetu kolekcionarstva 35 godina, objasnio je da je kolekcionarstvo njegova strast i hobi, da su Pikasova dela koje poseduje mahom od neprocenjive vrednosti – u čitavoj kolekciji ima više od 400 raznih Pikasovih dela, kao i da je njegovo najdraže Pikasovo delo (koje nije u njegovom vlasništvu - prim.), čuvena slika Gospođice iz Avinjona.

Fernando Gonsales, ekonomista, ušao je zahvaljujući Naviju u svet kolekcionarstva pre 15 godina i tremutno poseduje 56 Pikasovih grafika.

Mnogi muzeji su zainteresovani da otkupe Pikasova dela iz njihovih kolekcija, ali oni svoja dela ne prodaju (i ne razmenjuju sa ostalim kolekcionarima). Veći deo svojih kolekcija oformili su u Parizu (Pikaso je najveći deo svog života proveo u Francuskoj i najveći broj radova nalazi se u Francuskoj).

Fernando Gonsales je, odgovarajući na pitanje koje su Pikasove grafike u njegovoj kolekciji najskuplje i najdraže, naveo da je većina Pikasovih grafika od neprocenjive vrednosti i da nisu na prodaju, kao i da je njegova supruga posebno vezana za ’Cirkus’, prvu Pikasovu grafiku koju su kupili (Ova grafika izložena je u Servantesu).

Gonsales je naveo i da u svojoj veoma vrednoj kolekciji poseduje dela Huana Miroa, Žorža Braka i ostalih evropskih slikara i da ne zna koliko vrede čitave kolekcije (Većina slika je od neprocenjive vrednosti a cifre su, u čitavoj priči o kolekcionarstvu uvek bile suptilno preskočene u odgovorima).

Pikaso je bio veoma plodan umetnik i njegova dela se nalaze u zbirkama i muzejima širom sveta. Cene njegovih dela rastu, a mnoga su od neprocenjive vrednosti. Mnoga dela bih voleo da imam ali ne mogu da dođem do njih. Postoje muzeji u svetu koji imaju puno Pikasovih dela, ali ima i muzeja čije su kolekcije manje od moje - rekao je još Gonsales.

Izložba Pikasovih grafika u galeriji Matice Srpske u Novom Sadu i Institutu "Servantes" u Beogradu, do sad je pobudila prilično veliko interesovanje ovdašnje publike.

Predstavljene grafike nastajale su u nekoliko decenija - od tridesetih do sedamdesetih godina XX veka i na njima su prepoznatljive Pikasove teme i likovna promišljanja. Izložba ’Vrtlog oštrih uglova’ je ,i u Beogradu i u Novom Sadu, otvorena do 19. septembra, a susret s kolekcionarima Pikasovih dela organizovan je u okviru pratećeg programa "Dešifrujući Pikasa" u kom je, početkom septembra, održano i predavanje profesora Dušana Pajina "Pikaso - od kubizma do postmoderne".

Jelena Jovanović

Pogledajte još