Biseri budućih diplomata

"Jugoslavija je nastala iz Otomanskog carstva", "95 odsto stanovnika Kosova su Alžirci", "Tito je bio službenik Otomanskog carstva koji je u poslednjim godinama života nosio periku", samo su neke od tvrdnji studenata Odseka za politiku i međunarodne odnose uglednog britanskog univerziteta u Kentu.

Predavač na katedri za Istočnoevropske studije Florian Bajber je na svom blogu objavio čitav niz "bisera" svojih studenata koji se školuju da bi radili u diplomatiji, preneo je Index-hr.

"Jugoslavija je uspela da opstane toliki niz godina (pa čak i vekova i desetine vekova) samo zahvaljujući činjenici da još od antičkog doba nije imala nijednog `pravog`, velikog neprijatelja koji bi je mogao ozbiljnije ugroziti", jedan je od studentskih odgovora.

"Jugoslaviju je stvorilo Otomansko carsto, a vodio ju je Tito.", smatra jedan, dok drugi piše da je Jugoslavija nastala 1929. godine iz Kraljevine Srba, Hrvata i Čeha.

"U godinama pred svoju smrt, Tito je postao zaboravan i nosio je očajnu periku", smatra jedan student, dok drugi dodaje da je "Tito umro 1980. godine, pošto je zemlju vodio više od 10 godina".

"Kad je Tito umro, s njim je umrlo i carstvo", informisan je još jedan blistavi student, dok drugi smatra da su pre raspada Jugoslaviju vodila "dva tela": Tito Broz i Slobodan Milošević.

"Jugoslavija bila sastavljena od osam Republika, među kojima su ipak dve pokrajine: Kosovo i Vojvonec", tvrdi jedan student, dok se njegov kolega ne slaže s time: "Pokrajine Jugoslavije činile su Srbija, Hrvatska, Slovenija, Yugoveada i druge".

"Kosovo je bilo 95 odsto naseljeno Alžircima", brkaju budući diplomati. Osim što u toj zemlji žive alžirci, britanski studenti imaju i neke druge šarolike informacije o Kosovu: "Kosovo je bilo nezavisna država više od 600 godina, i tek za vreme poslednjeg rata palo je pod srpsku vlast od koje se onda ponovo oslobodilo".

"Na Balkanu je sve krenulo po zlu kada je Slobodan Milošević pokušao da zauzme glavni grad Hrvatske Dubrovnik", ali u tome nije uspio, zbog čega ga studenti upoređuju "pitom od trule jabuke".

Ni s religijama na području bivše Jugoslavije studenti nisu najbolje upoznati. Jedan student tvrdi da su i Hrvati i Srbi pravoslavci, dok drugi navodi da su samo Srbi pravoslavci, dok su Hrvati i Bošnjaci muslimani.

(FoNet)
ZAGREB, 30. jul 2010.

Pogledajte još