Ženska intuicija i muškarci

Pretpostavlja se da bi žene trebalo da budu "pol empatije" ali i da su muškarci u istoj meri sposobni da budu intuitivni.

Želite li ipak da znate šta ona zaista misli, o čemu razmišlja? Nekoliko taktičkih "zahvata" iznetih u testu pod nazivom "Ženska intuicija - za muškarce", objavljenom u časopisu Popular psihology, mogli bi pomoći da muškarci poboljšaju svoju sposobnost zapažanja.

"Uvreženo i najpopularnije verovanje da su žene bolje u 'čitanju' karaktera i osobina drugih osoba potpuno je pogrešno" - tvrdi doktor Vilijam Ajkes, profesor psihologije na Univerzitetu država Teksasa u Arlingtonu, inače jedan od vodećih svetskih stručnjaka za "čitanje misli".

On je, međutim, ocenio da su "dosadašnja istraživanja pokazala da razlika nije u sposobnosti već u motivaciji". A to znači da, ako ste motivisani da "pročitate" šta ona misli, u tome će te verovatno uspeti".

Zato je preporučio "taktičke zahvate" koji će biti od velike pomoći:

- Razgovorajte posle seksa. Ovo je najverovatnije poslednji savet koji bi ste želeli da čujete. Ali prema rezultatima istraživanja objavljenim u stručnom časopisu Biologija i psihijatrija, porast nivoa okstocina, takozvanog "hormona zadovoljstva" u vašem organizmu poboljšaće vašu sposobnost "čitanja misli" - uglavnom zbog što u vama stvara osećaj da ste veoma bliski s partnerkom.

A kako u toku seksa oboje dobijate nekuu vrstu "hormonskog dopinga", nema povoljnijeg trenutka da iz nje "iscedite"
šta stvarno misli jer čim se slegne zadovoljstvo posle orgazma ona uspostvla apsolutnu kontrolu nad svojim postupcima. Jer, dok ste oboje ustreptali od uzbuđenja i zadovoljstva, ona je najraspoloženija da s vama "podeli" po neku svoju tajnu ili sasluša vaša mišljenja.

Pritom, upozoravaju psiholozi, oksitocin muškarca posle seksa čini pospanim pa mora da se protiv nje izbori. A ako konverzacija "oči u oči" odmah posle seksa nije dobra opcija, promenite stil: nežno maženje i razmena poljubaca takođe oslobađa "oksitocinsku plimu" ali i donosi blago gubljenje kontrole nad mislima.

- Slušajte pažljivo kakvu terminologiju koristi i kako govori. Dok govori, može se dogoditi da joj "izleti" nešto što bi ukazivalo na njena stvarna osećanja. A ako ste u fazi suočavanja s nekim njenim tvrdoglavim stavovima, obratite posebnu pažnju. "Bilo koja reč koja strši van konteksta razgovora može biti ključ za razumvanje šta stvarno misli" - smatra Ajkes.

- Posmatrajte njene ruke i noge. Mnogi ljudi misle da su jedva primetni nervozni pokreti znak da neko laže ali ako se ona i u drugim prilikama vrpolji a ruke i noge joj potpuno miruju - to je trenutak da počnete da brinete.

"Svaka primetna promena u ponašanju može biti znak da vas ona laže - tvrdi eskspert za otkrivanje laži doktoeka Morin O'Saliven, profesorka psihologije na Univerzitetu Kalifornije u San Francisku.

- Čuvajte se "osmeha-ubice". Evo nekih od znakova da kaže ono što ne misli: ako se tupavo kliberi ili se nametljhivo smeje na nemaštovite ili neinteresantne priče ili se smeje "sa zadrškom" i prekasno, onda je sasvim izvesno da nešto nije u redu. "Ako joj se osmeh izuzetno brzo razlije preko celog lica ili se zadržava suviše dugo, to je siguran znak da nije stvarno srećna uz vas - ocenila je profesorka O'Saliven.

Možda je to trenutak da proverite pa i potvrdite svoju perceptivnost...

(FoNet)
ARLINGTON, 30. jul 2010. 

Pogledajte još