Dobili smo podršku Evropske komisije za rezoluciju

TARA, 30. jula 2010. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u petak da se Srbija konsultovala sa evropskim partnerima o rezoluciji o Kosovu koju je predala Generalnoj skupštini UN i dodao da je Evropska komisija veoma dobro reagovala na taj dokument.

Tadić je novinarima na Tari kazao da je Srbija već predala rezoluciju jer je želela da to učini pre nego što Albanci podnesu svoju rezoluciju.

"Građani treba da znaju da, ako se prva rezolucija izglasa u Generalnoj skupštini UN, o drugoj se uopšte ne glasa", rekao je Tadić osvrćući se na kritike opozicije da je Srbija požurila sa predajom dokumenta. Dodao je da Srbija nije mogla da dozvoli da njena rezolucija uopšte ne bude predmet rasprave.

Tadić je naveo da je zvanični Beograd sa predstavnicima Evropske komisije razgovarao o rezoluciji Srbije i da je Komisija, kako tvrdi, sugerisala da predstavnici Srbije o rezoluciji razgovaraju sa zemljama "kvinta" - SAD, Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom i Italijom, što je i učinjeno.

"Srbija je ispoštovala bukvalno svaku tacku u proceduri koja je predviđena kako bi bila predvidiv partner. Ali, dobili smo informaciju da se albasnka strana upravo prirema da preda (svoju rezoluciju) i taj rizik nismo mogli na sebe da preuzmemo", rekao je Tadić. On je istakao da Srbija nema nameru da dođe u konflikt sa zemljama međunarodne zajednice i da ostaje konstruktivan partner EU.

Pogledajte još