ZA SAMO 8 EVRA: Japanci iznajmljuju osobe koje ih savetuju i slušaju dok se žale

Za samo osam evra, u Japanu možete iznajmiti čoveka koji će vas slušati kako se žalite, završavati vaše obaveze ili rasterivati dosadne udvarače i one koji vas prate.

Takanobu Nišimoto ima neobičan posao. Ovaj 50-godišnjak, kako piše singapurski dnevni list The Straits Times a prenosi Biznis insajder, registrovao je "Ossan Rental", onlajn servis u Tokiju još 2012. godine.

Osan je japanska reč koja označava ujaka, ali i muškarca srednjih godina.

Za samo 1.000 jena, to jest nešto više od osam evra po satu, korisnici Nišimotovog servisa dobiće osobu koja će saslušati sve njihove probleme, čistiti po kući, srediti dvorište, kupovati u supermarketu, posavetovaće ih...

- U Japanu, muškarci srednjih godina uglavnom su predmet podsmeha zbog kose koja je počela da ih napušta, pivskih stomaka koji su počeli da rastu, loših higijenskih navika - objašnjava Nišimoto.

Njegova misija je da razbije stereotipe koji prate "ujke".

- Najpre sam mislio da će savete tražiti, to jest klijentelu činiti uglavnom mladi muškarci. Međutim, najviše korisnika čine žene između 20 i 60 godina - istakao je Nišimoto.

Zahteva svakog dana ima sve više, ali oni koji traže pomoć od Nišimotovih "ujki" najviše sa njima pričaju o odlukama koje se tiču promene posla, ljubavnim jadima, a mnogo je i onih kojima samo treba društvo za odlazak na koncert ili u bar.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još