Dačić: Otvoreno srpsko i albansko pitanje na Balkanu

BEOGRAD, 31. jula 2010. (Beta) - Potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da na Balkanu nije rešeno ni srpsko ni albansko pitanje i da su zato potrebni pregovori radi postizanja "istorijskih sporazuma".

U intervjuu za Politiku od nedelje, Dačić je rekao da međunarodna zajednica, međutim, nije voljna da učestvuje u tim pregovorima o "suštinskim pitanjima". On je upozorio i da se stabilnost Balkana ne može graditi "na stalnom frustriranju nekih naroda na ovim prostorima".

"Albanci već imaju jednu državu, sada na Kosovu stvaraju drugu, a možda će i treću u Makedoniji", rekao je Dačić i dodao da je potrebno početi razgovore da bi se jasno utvrdilo šta se očekuje od Srbije i da li je to moguće, pa onda sklapati "određene istorijske sporazume".

On je rekao i da je ideja o podeli Kosova tabu tema i da je nikada nije javno izneo nijedan državni organ ni političar.

"Najdalje kompromisno rešenje do kojeg smo mi dolazili svih prethodnih godina jeste da Kosovo bude u nekim specifičnim odnosima sa ostatkom Srbije, pa možda da ima i neke stolice u međunarodnim telima", rekao je Dačić i dodao da je najvažnije obezbediti opstanak Srba na Kosovu.

Dačić, koji je predsednik Socijalističke partije Srbije, ponovio je i da je dogovor u vladajućoj koalilciji da Vlada Srbije ostane do kraja mandata, to jest do 2012. godine.

Na pitanje o saradnji sa Demokratskom strankom nakon narednih izbora, Dačić je rekao da se postizbornim koalicijama može razgovarati tek kada se budu znali rezultati.

"Mislim da je za Srbiju sada važno da postoji niz stranaka koje sada dele iste nacionalne i državne vrednosti i zato uopšte ne isključujem mogućnost da se, zbog nekog više interesa, napravi koalicija dve najveće stranke, Demokratske stranke i Srpske napredne stranke", rekao je Dačić.

Pogledajte još