"SLOBODA MEDIJA": Danski list kažnjen zbog publikovanja knjige o bivšem šefu obaveštajaca

Vodeći danski list i njegov glavni urednik kažnjeni su s ukupno 150.000 kruna (20.000 evra) zbog objavljivanja knjige zasnovane na intervjuima sa šefom danske obaveštajne službe za koju je ta služba navela da možda sadrži tajne.

Sud u Kopenhagenu naveo da je urednik "Politikena" Kristijan Jensen prekršio zabranu objavljivanja knjige o tome kako je Jakob Šarf vodio dansku Bezbednosnu i obaveštajnu službu (PET) sedam godina.

Sud je naložio listu da plati 100.000 kruna i Jensenu 50.000 kruna.

PET je 6. oktobra 2016. izdao sudsku zabranu protiv 40 knjižara i medijske grupe "Politiken". Mada knjižare nisu prodavale knjigu, "Politiken" ju je objavio kao i dodatak za svoje pretplatnike 9. oktobra, pozivajući se na slobodu medija.

- Uvek sam govorio da nisam iznad zakona zemlje. Sada kada je sud rekao svoje, prihvatam njegovu odluku - rekao je Jensen.

Direktor "Politikena" Kirk Oerskov rekao je da će taj dnevni list prihvatiti kaznu.

Danski mediji su kritikovali sudsku zabranu protiv medija, dok je urednik lista "Eksra bladeta", Poul Madsen rekao da je "potpuno smešano" da PET "diktira šta bi slobodni mediji trebalo da objavljuju".

Šarf je bio na čelu PET-a od 2007-2013. i vodio je tu službu kada je sprečila terorističke napade, uglavnom povezane s objavljivanjem 12 karikatura proroka Muhameda u raznim medijima.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još