Dejvis povodom 11. septembra

STRAZBUR, 10. septembar 2007. (FoNet) - Generalni Sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis upozorio je danas, povodom šeste godišnjice napada 11. septembra 2001. godine, da je "opasnost od terorizma faktički svuda i veća nego ikad ranije", ali da se u borbi protiv nje moraju poštovati ljudska prava.

"Svet se probudio u novom dobu, 11. septembra 2001. godine. Ljudi koji su umrli u Njujorku, Pensilvaniji i Vašingtonu su bili žrtve nove forme terorizma - napada bez presedana po svojoj brutalnosti i veličini", rekao je Dejvis, saopšteno je iz Saveta Evrope.

"Od tada smo svedoci napada širom sveta, uključujući i Evropu. Skorašnja hapšenja u Danskoj i Nemačkoj nas dramatično podsećaju da je opasnost od terorizma faktički svuda i veća nego ikad ranije", istakao je on.

Dejvis je rekao da vlade država članica Saveta Evrope imaju dužnost da učine sve što mogu da zaštite stanovništvo od terorizma ali da, pri tome, one moraju ostati u okviru prava, a to podrazumeva poštovanje Evropske Konvencije o ljudskim pravima.

"Prelaženje ove granice ide na ruku teroristima, jer to briše granicu između dobrog i pogrešnog i pomaže teroristima da regrutuju nove članove i prošire svoju podršku," naglasio je Dejvis.

"Decenijama, a pogotovo posle 2001. godine, Savet Evrope je radio na tome da ojača sposobnost svojih članica da se bore protiv terorizma i da u isto vreme poštuju ljudska prava", rekao je Dejvis, ističući da se u Evropi zna da to nije samo moralni imperativ već preduslov za efikasnu i uspešnu borbu protiv terorizma.

Pogledajte još