Svadbe bez alkohola nova moda u Poljskoj

VARŠAVA, 2. avgusta 2010. (Beta) - Poljskom se širi nova moda koju zdušno podržava uticajna katolička crkva - svadbe na kojima se gosti zabavljaju uz voćne sokove, limunade, gazirana pica, mineralne vode, ali bez ijedne kapi alkoholnih pića.

Prošle godine je na svakoj desetoj svadbi u Poljskoj vladala potpuna prohibicija, objavio je list Đenjik polski. Krakovski metropolit kardinal Franćišek Maharski prvi je 1986. Poljake javno pozvao da se na venčanjima vesele bez litara votke, vina ili piva. Pijančenje na venčanjima označio je za opasnu epidemiju sveštenik Vladislav Zonzela iz mesta Kamašnjica na jugu Poljske, a njegov pastirski list čitan na misama u crkvama inspirisao ga je na neuobičajenu opkladu sa vernicima, koja je prohibiciji na svadbama donela popularnost.

Zonzel se sa svojim sugrađanima dogovorio da svako ko najavi da će njegova svadba biti bez alkoholnih pića položi kauciju. Ako se desi da neko piće bude prošvercovano, kaucija dospeva u fond za izgradnju nove crkve. Onaj ko održi datu reč i njegovi gosti se provesele potpuno trezni dobija natrag kauciju i povrh toga još istu toliku sumu kao nagradu. Sveštenik Zonzel venčao je 300 parova koji su venčanje proslavili bez kapi alkohola.

Pogledajte još