Tužba INE protiv Srbije pravno neuredna

BEOGRAD, 2. avgusta 2010. (Beta) - Novo ročište u sporu po tužbi hrvatske naftne kompanije INA protiv države Srbije zakazano je za 17. septembar u Privrednom sudu u Beogradu, rekao je u ponedeljak za Betu advokat Sava Anđelković koji u tom sporu zastupa Akcijski fond Srbije.

Anđelković je istakao da je pravno neuredna tužba kojom INA traži odšetu zbog prodaje beogradskog preduzeća Beopetrol, koje je pre raspada zajedničke države SFRJ bilo u sastavu INE.

INA se dve godine sudi sa Agencijom za privatizaciju Srbije, Akcijskim fondom i ruskim Lukoilom, sadašnjim vlasnikom Beopetrola, i traži da joj se vrati 167 benzinskih pumpi ili isplati 117 miliona evra, za koliko je Beopetrol prodat 2003. godine, kao i 90 miliona evra izgubljene dobiti.

"Tužba INE nema pravno utemeljenje jer ne postoji važeći propis na kojem se zasniva", istakao je Anđelković. On je objasnio da Srbija i Hrvatska još nisu ratifikovale bilateralni sporazum o vraćanju imovine koja je ostala na teritoriji druge države, a na snazi su i dalje uredbe obe države o imovini privatnih preduzeća i građana u skladu sa kojima je i obavljena prodaja Beopetrola.

Pogledajte još