Vino, droga i - jadan seks

Ispijanje boce vina može izgledati kao najbolji recept za početak romantične veze, ali tada se veče ne mora odvijati kako je planirano.

Ekipa naučnika prestižnog univerziteta Konkordija u Montrealu analizirala je uticaj široke game droga, uključujući i alkohol, na seksualne odnose. Rezultati istraživanja, objavljeni u ćasopisu Hormoni i ponašanje, zaista upozoravaju.

Definitivno su pokazali da, uprkos našim dosadašnjim unapred stvorenim mišljenjima, korišćenje mnogih "rekreativnih droga" može izazvati gubljenje zaineteresovanosti za ljubavne veze i seksualne odnose.

"Analizirali smo podatke iz više od sto različitih studija, uključujući rezultate naših sopstvenih testova, da bismo sistematski istražili uticaje droga na seksualne odnose. Takođe smo istražili i afrodizijačko delovanje nekih od tih supstanci", izjavio je za časopis Sajens profesor psihologije sa Konkordije dr Džejms Pfaus.

U opsežnoj i dalekosežnoj studiji pokazano je da "droge, alkohol i seks nisu dobra mešavina niti predstavljaju globalni ljubavni napitak".

Profesor Pfaus i njegovi saradnici iz Centra za istraživanje neurobiologije ponašanja godinama su ispitivali uticaj afrodizijaka na seksualne odnose koristeći ogledne životinje, jer "samo istraživanje na životinjama može obezbediti uvid u direktne uzroke i efekte kao i psihološke informacije".

Oni su sistematizovali efekte dve vrste droga: stimulanse, kao što su kofein i kokain i depresive poput morfijuma i alkohola. Iako većina od ovih droga umanjuje seksualne želje i "performanse", dobijeno je i nekoliko interesantnih
rezultata:

- primena kokaina olakšavala je penilnu erekciju kod mužjaka miševa;

- konzumiranje kofeina poboljšavalo je seksualne porive kod ženki i mužjaka miševa;

- nizak nivo alkohola uklanjao je inhibitorne tendencije;

- iako je visok nivo alkohola remetio pa i prekidao seksualne odnose, ovakav efekat vremenom je nestajao.

"Seks i droge ponekad jedno drugom mogu da pomognu pod izvesnim uslovima, ali sasvim je jasno ustanovljeno da droge u najvećem broju slučajeva slabe seksualni nagon i gotovo onemogućavaju uspešne seksualne odnose", zaključio je profesor Pfaus.

(FoNet)
MONTREAL, 02. avgust 2010. 

Pogledajte još