Vino, droga i – jadan seks

0

Droge u najvećem broju slučajeva slabe seksualni nagon i gotovo onemogućavaju uspešne seksualne odnose

Ispijanje boce vina može izgledati kao najbolji recept za početak romantične veze, ali tada se veče ne mora odvijati kako je planirano.

Ekipa naučnika prestižnog univerziteta Konkordija u Montrealu analizirala je uticaj široke game droga, uključujući i alkohol, na seksualne odnose. Rezultati istraživanja, objavljeni u ćasopisu Hormoni i ponašanje, zaista upozoravaju.

Definitivno su pokazali da, uprkos našim dosadašnjim unapred stvorenim mišljenjima, korišćenje mnogih “rekreativnih droga” može izazvati gubljenje zaineteresovanosti za ljubavne veze i seksualne odnose.

Analizirali smo podatke iz više od sto različitih studija, uključujući rezultate naših sopstvenih testova, da bismo sistematski istražili uticaje droga na seksualne odnose. Takođe smo istražili i afrodizijačko delovanje nekih od tih supstanci“, izjavio je za časopis Sajens profesor psihologije sa Konkordije dr Džejms Pfaus.

U opsežnoj i dalekosežnoj studiji pokazano je da “droge, alkohol i seks nisu dobra mešavina niti predstavljaju globalni ljubavni napitak”.

Profesor Pfaus i njegovi saradnici iz Centra za istraživanje neurobiologije ponašanja godinama su ispitivali uticaj afrodizijaka na seksualne odnose koristeći ogledne životinje, jer “samo istraživanje na životinjama može obezbediti uvid u direktne uzroke i efekte kao i psihološke informacije”.

Oni su sistematizovali efekte dve vrste droga: stimulanse, kao što su kofein i kokain i depresive poput morfijuma i alkohola. Iako većina od ovih droga umanjuje seksualne želje i “performanse”, dobijeno je i nekoliko interesantnih
rezultata:

– primena kokaina olakšavala je penilnu erekciju kod mužjaka miševa;

– konzumiranje kofeina poboljšavalo je seksualne porive kod ženki i mužjaka miševa;

– nizak nivo alkohola uklanjao je inhibitorne tendencije;

– iako je visok nivo alkohola remetio pa i prekidao seksualne odnose, ovakav efekat vremenom je nestajao.

Seks i droge ponekad jedno drugom mogu da pomognu pod izvesnim uslovima, ali sasvim je jasno ustanovljeno da droge u najvećem broju slučajeva slabe seksualni nagon i gotovo onemogućavaju uspešne seksualne odnose“, zaključio je profesor Pfaus.

(FoNet)
MONTREAL, 02. avgust 2010. 

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.