Oluja zločin koji se nastavlja i danas

BEOGRAD, 2. avgusta 2010. (Beta) - Predstavnici Udruženja nestalih i poginulih u Krajini i Hrvatskoj i državne Komisije za nestale ocenili su u ponedeljak da Hrvatska ne čini sve što je u njenoj moći kako bi se posle 15 godina završila ekshumacija i identifikacija stradalih Srba tokom ratnih sukoba u Hrvatskoj.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare predstavnici Udruženja ukazali su da je akcija hrvatske vojske i policije "Oluja", izvršena u avgustu 1995. godine, zločin koji se nastavlja i danas nekim drugim sredstvima jer su Srbi diskriminisani na svim poljima - nemaju osnovna prava među kojima je i ono na povratak. Učesnici konferencije su rekli da se još traga za sudbinom 1.352 Krajišnika.

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestale Veljko Odalović rekao je da je Srbija sve svoje obaveze na tu temu izvršila i da nema nijedan neispunjen zahtev od strane hrvatskih vlasti kao i da se u ovoj godini planira provera još nekoliko lokacija.

Odalović je rekao da je Srbija do sada ekshumirala posmrtne ostatke 435 osoba i da je identihifkovano oko 300 tela stradalih u periodu od 1991. do 1995. godine.

Predsednik Udruženja porodica nestalih i poginulih u Krajini i Hrvatskoj Čedomir Marić rekao je da porodice "posebno vređa" pokusaj izmeštanja i skrivanja žrtava.

Predstavnik izbeglickih udruzenja iz Hrvatske Milojko Budimir rekao je da i pored "otopljavanja odnosa" Srbije i Hrvatske postoje veliki problemi u rešavanju problema i statusa izbeglica, pre svega u pogledu povratka na ognjišta i ostvarivanja osnovnih ljudskih prava.

Pogledajte još