JANA ŠUŠTERŠIČ: Nekada muzičko čudo od devojčice - danas moćni vokal i pijanistkinja

Jana Šušteršič (1985) odrastala je u Sloveniji, Libiji i Srbiji. Njen muzički talenat prepoznat je od malena, te je već sa sedam godina nastupala kao solo pijanista, sa orkestrima i kamernim ansamblima, te osvajala nagrade na internacionalnim takmičenjima. Sa samo sedamnaest godina Jana upisuje Fakultet muzičke umetnosti – klavir i to kao treća na rang listi u oštroj konkurenciji.

Ljubav prema muzici Jana nije usmerila isključivo ka žanru klasične muzike, te tokom 2003. godine učestvuje na popularnom tv takmičenju “3K dur” što joj donosi prvi pomak u karijeri pop pevačice -  i to u čuvenom bendu Neverne Bebe. Tokom osam godina, Jana je sa Nevernim Bebama nastupila na preko 700 koncerata, snimila dva albuma, te između ostalog i duet sa legendarnim Akijem Rahimovskim iz Parnog Valjka (“Boje Duge”). Jana je sa Nevernim Bebama nastupila i kao predgrupa na koncertima svetskih zvezda kao što su Toto i Lenny Kravitz.

Značajan korak dalje u Janinoj muzičkoj karijeri bila je audicija za prestižni Berklee College of Music u Bostonu gde dobija punu stipendiju. Jana je u Americi još jednom pokazala neverovatnu predanost i fokus te osnovne studije završila za dve, umesto tri godine. Legendarni Jimmy Page iz grupe Led Zeppelin uručio je 2014. godine Jani diplomu povodom uspešno okonačnog studiranja na Berkliju. Jana je tom prilikom nastupila izvodeći hit “Rock’n’roll” Led Zeppelin-a. Narednih godina Jana prelazi u Španiju, u Valensiju, na Berklee Valencia Camus gde završava magistarske studije.

Tokom diplomskih i poslediplomskih studija u Americi i Španiji Jana je nastupala i sarađivala sa nekim od najvećih imena muzičke industrije među kojima su: čuveni tenor Placido Domingo, John Oats (iz benda Hall & Oats), Patrice Rushen (džez pijanistkinja i pevačica, nominovana za Grammy nagradu), John Bleckwell (nekadašnji Prince-ov bubnjar), Victor Mendoza (čuveni svetski perkusionista), Victor Wooten (petostruki dobitnik Grammy nagrade, prema časopisu Rolling Stone Magazine u prvih deset basista na svetu), Valerie Simpson (članica čuvenog kreativnog dua Ashford & Simpson, autora nekih od najvećih hit singlova kao što su: “I’m every woman”, "Ain't No Mountain High Enough", “Solid” i dr.), Abraham Laboriel (jedan od najcenjenijih basista na svetu, nastupao je sa najvećim zvezdama: Al Jarreau, George Benson, Barbra Streisand, Chris Isaak, Dolly Parton, Elton John, Herbie Hancock, Madonna, Michael Jackson, Quincy Jones, Ray Charles, Stevie Wonder…) i dr.

Pored toga što je uspešni regionalni interpretator i autor Jana je bila i asistent  (Visiting Artist Proffesor) na evropskom ogranku Berklee College of Music – Berklee Valencia Camus, te autor i realizator regionalnih muzičkih radionica prilagođenih svim uzrastima i nivoima znanja, otkrivajući još jedan talenat – onaj kao muzičkog pedagoga!

Naredni korak u zaista intenzivnoj muzičkoj karijeri Jana pravi povratkom u Sloveniiju, gde je i rođena i gde se prijavljuje za čuveni tv format “Slovenija ima Talenat”. Vanserijskim nastupima – Jana pobeđuje i od tog trenutka njena intenzivna muzička priča odvija se i u Sloveniji. Ipak, nemirnog duha i uvek želeći više i drugačije Jana trenutno živi na relaciji Slovenija-Srbija, te se posle duže pauze vratila na našu scenu i to ni manje ni više nego sjajnim duetom sa Sergejem Ćetkovićem – “Bar da Odeš”. Tokom 2019. godine očekujemo i prvi EP višestruko talentovane i muzikalne dame izuzetnog vokala – Jane Šušteršič!

U punom sjaju, snažnom pesmom pod nazivom “Viktorija” koju potpisuju evrovizijski pobednik Vladimir Graić i respektabilni dramaturg Željko Hubač Jana Šušteršič će povrditi svoj neosporni višestruki talenat, muzikalnost i interpretativnu moć na ovogodišnjoj Beoviziji.

Foto: Promo

Pogledajte još