Izrael pristao da komisija UN istražuje napad na konvoj

JERUSALIM, 2. avgust 2010. (Beta-AFP) - Izraelski ministri pristali su u ponedeljak da sarađuju sa istražnom komisijom Ujedinjenih nacija koju je predložio generalni sekretar UN sa ciljem da se utvrde okolnosti pod kojima je 31. maja došlo do izraelskog vojnog napada na humanitarni konvoj koji je prevozio pomoć za stanovnike Gaze.

Grupa od sedam ministara odlučila je da generalnom sekretaru UN Ban Ki-Munu "pozitivno odgovori na načelni dogovor Izraela da sarađuje u istrazi UN" o izraelskom napadu u kojem je poginulo devet turskih državljana, piše list Harec na svom internet sajtu.

Humanitarni konvoj pokušao je 31. maja da probije blokadu koju je Izrael 2007. nametnuo pojasu Gaze, kada je u toj oblasti na vlast došao radikalni palestinski pokret Hamas. Međutim, niko od zvaničnika ne želi za sada da potvrdi pisanje lista.

Izrael se do sada oštro protivio formiranju međunarodne komisije koja bi istraživala okolnosti pod kojima je došlo do napada izraelske vojske. Vlasti u Tel Avivu su u međuvremenu, pokrenule dve interne istrage o tom događaju.

Pogledajte još