Obeležen Dan sećanja na holokaust Roma

VARŠAVA, 2. avgusta 2010. (Beta) – Apelima za toleranciju i obeležavanje mesta na kojima su ih nacisti masovno likvidirali, Romi iz Evrope obeležili su u ponedeljak u bivšem koncentracionom logoru Aušvic, koji su nacisti podigli na jugu okupirane Poljske, Dan sećanja na holokaust Roma.

“Ne tražimo i ne očekujemo spomenike. Molimo samo za skromne spomen ploče o strašnoj nepravdi koja se desila pripadnicima našeg naroda”, kazao je u ponedeljak na pomenu romskim žrtvama holokausta predsednik Udruženja Roma u Poljskoj Roman Kvjatkovski.

On je podsetio da su spomenik u bivšem “ciganskom logoru” u kompleksu Aušvic-Birkenau i stalna izložba o romskom holokaustu u Državnom muzeju logora Aušvic jedino podsećanje na stradanje njegovog naroda tokom Drugog svetskog rata.

Na pomenu žrtvama holokausta Roma okupilo se oko 500 predstavnika Roma iz raznih evropskih zemalja, preživeli logoraši ili njihove porodice, na 66. godišnjicu likvidacije Cigojnerfamilienlagera, porodičnog logora koji su nacisti krajem februara 1943. godine otvorili za Rome deportovane iz 14 evropskih zemalja.