Predstavljeni privredni potencijali Vojvodine u Francuskoj

Delegacija AP Vojvodine, koju je predvodio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, u četvrtak 17. januara 2019. godine, u centralnoj Privrednoj komori Pariza, predstavila je investicione i privredne potencijale AP Vojvodine, na forumu koji je okupio više od 50 privrednika iz Francuske.

Tom prilikom, predsednik Mirović istakao je da je cilj delegacije Pokrajinske vlade, u okviru radne posete Francuskoj, da upozna francuske privrednike sa našim potencijalima i da ih motiviše za poslovanje u Srbiji i Vojvodini.

Ovaj skup zajednički su organizovale privredne komore Vojvodine i Pariza, uz podršku Departmana Val Doaz, i siguran sam da ćemo od ove posete i upoznavanja francuskih privrednika sa našim privrednim potencijalima u budućnosti imati konkretne rezultate“, izjavio je predsednik Mirović.

Ističući da je Francuska na osmom mestu kada su u pitanju direktne strane investicije u Srbiji, predsednik Mirović rekao je da na tom polju ima mnogo prostora za napredak i saradnju.

Brojnim zainteresovanim privrednicima predstavili smo i podsticaje koje Vlada Republike Srbije i Pokrajinska vlada pružaju investitorima i siguran sam da je to najbolji poziv za ulaganje na našem tržištu“, naveo je on.

Govoreći na temu „Srbija – okosnica Balkana na raskršću stranih uticaja“, u Kružoku Puškin, francusko-ruskom udruženju u Parizu predsednik Mirović je istakao i značaj tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa Republike Srbije i Republike Francuske čije sudbine su se, naročito u herojskih danima Prvog svetskog rata, blisko preplitale i pozvao francuske investitore da ulažu u Srbiju, jer, kako je rekao, Srbija predstavlja sigurno i atraktivno mesto za investiranje.

Vrednost robne razmene naših dveju zemalja je, na godišnjem nivou oko milijardu evra, a ja se iskreno nadam da će ona, u vremenu koje dolazi, biti znatno veća. Francuska jeste jedan od najznačajnijih investitora u Srbiji, ali ja verujem da ima mnogo prostora za napredak, s obzirom na snagu vaše privrede, odlične uslove koje Srbija nudi i, najzad, naše prijateljske odnose", kazao je predsednik Mirović.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević, u centralnoj Privrednoj komori Pariza, u svom obraćanju istakao je da je Francuska tradicionalni i nezaobilazni partner Republike Srbije u međunarodnoj privrednoj saradnji i dodao da je dominantan oblik privredne saradnje ove dve zemlje robna razmena.

Ono što možemo konstatovati je da ukupna robna razmena Srbije i Francuske, a takođe i AP Vojvodine i Francuske ima tendenciju stalnog rasta. Tokom jedanaest meseci 2018. godine izvoz AP Vojvodine u Francusku ostvaren je u vrednosti od oko 150 miliona evra što predstavlja 84,8 odsto izvoza prethodne godine, dok je uvoz zabeležio vrednost od skoro 165 miliona evra i time je premašio za skoro 11 odsto vrednost uvoza prethodne godine. U posmatranom periodu 2018. godine, izvoz AP Vojvodine u Francusku predstavlja blizu 35 odsto izvoza RS u tu zemlju, dok uvoz Vojvodine iz Francuske čini skoro 30 uvoza RS iz Francuske “, rekao je Vučurević.

U delegaciji Pokrajinske vlade, bio je i direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželj, koji je istakao da je u predstavljanju privrednih potencijala Vojvodine u Francuskoj stavljen akcenat na obradu hrane i prerađivačku industriju.

Pogledajte još