Posle dve godine, obnovljeni "Trubadur" vraća na scenu SNP-a

Kada je Španac Antonio Garsija Gutjeres tridesetih godina 19. veka prevodio Dimine drame, nije mogao ni slutiti da će njegova viteška drama "Trubadur, nakon što je s velikim uspehom izvedena u Madridu, postati jedna od najpoznatijih drama epohe romantizma.

Naravno, svoju slavu, Gutjeres duguje i jednom jedinom – Đuzepu Verdiju. Libreto za ovu popularnu Verdijevu operu napisali su jedan od najpoznatijih libretista tog doba Salvatore Kamarano, inače potomak stare napuljske porodice dramatičara, slikara, muzičara i glumca, i Leone Emauele Bardare, napuljski pesnik, koji je, nakon što je Kamarano umro, libreto završio.

Prva izvedba Trubadura odigrala se 1853. u teatru Apolo u Rimu, dakle pre više od 165 godina i smatra se da je Trubadur prava italijanska opera gde belkanto i drama čine celinu. Trubadur je opera mladih ljudi, puna ljubavi, reka muzike od prve do poslednje note. I sam Verdi je zapisao: "Volim umetnost. Obožavam je i kad se sasvim sam borim sa sobom i svojim notama, dršće mi srce, dolaze mi suze, neizrecivi su unutrašnji doživljaji i veselje...". U ovoj Verdijevoj operi spontano i iskreno se izražavaju karakteristike njegovog genija i njegove umetnosti.

Obnovljen "Trubadur" biće izveden u subotu, 26. januara, na sceni "Jovan Đorđević", s početkom u 19 časova. Ova verzija, čija je premijera bila pre osam godina, 4. oktobra 2008, u režiji Voje Soldatovića, scenografskoj adaptaciji Dalibora Tobdžića, u izboru kostima Jasne Badnjarević, do sada je izvedena 30 puta i nastavlja svoj život na velikoj sceni.

Dirigent je Đanluka Marčano, a u ulogama su: Danijela Jovanović (26. i 30. januara) / Verica Pejić (2. februara) (Leonora, dvorska dama), Janko Sinadinović, k.g. iz Beograda (26. januara) / Rafael Alvares, k.g. iz Meksika (30. januara i 2. februara) (Manriko, trubadur), Višnja Popov (26. i 30. januara) / Marina Pavlović Barać (2. februara) (Acučena, stara Ciganka), Željko R. Andrić (26. januara i 2. februara) / Atila Mokuš, k.g. iz Srbije/Austrije (30. januara) (Grof Luna), Branislav Jatić, k.g. (26. januara) / Strahinja Đokić, k.g. (30. januara) / Goran Krneta (2. februara) (Ferando, zapovednik Luninih vojnika), Marija Mitić Vasić, k.g. (26. i 30. januara) / Maja Andrić (2. februara) (Ines), Igor Ksionžik (Ruiz) i drugi.

Učestvuju Hor i Orkestar Opere SNP-a.

Ulaznice su u prodaji na Biletarnici SNP-a, a za kupovinu važi 50% popusta.

Izvor: Promo
Foto: SNP/Srđan Đurić, Miomir Polzović

Pogledajte još