LOŠ PRIKAZ AMERIČE ISTORIJE: Na Univerzitetu Notr Dam u SAD prekrivaju murale sa Kolumbom

Univerzitet Notr Dam u SAD najavio je da će prekriti murale na zgradi koji prikazuju dolazak Kristofora Kolumba u Ameriku, nakon kritika da oni prikazuju američke Indijance u stereotipnim pokornim stavovima pred belim evropskim istraživačima.

- Dvanaest murala Luisa Gregorija iz osamdesetih godina 19. veka imali su za cilj da ohrabre imigrante koji su došli u SAD tokom perioda antikatoličkog raspoloženja u Evropi, ali oni prikrivaju drugu stranu: eksploataciju i represiju nad Indijancima - rekao je sveštenik Džon Dženkis, predsednik Notr Dama.

- To je mračnija strana ove priče koju moramo priznati - objasnio je Dženkis u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, murali u glavnoj zgradi tog katoličkog univerziteta u Indijani koji su oslikani na zidovima biće pokriveni, ali će moguće povremeno ih prikazivati.

Za stalno prikazivanje fotografija ovih slika biće obezbeđeno drugo mesto sa objašnjenjem njihovog sadržaja, dodao je Dženkis i naglasio da žele da sačuvaju umetnička dela koja su prvobitno imala cilj da slave katolike imigrante koji su bili marginalizovani u to vreme u društvu, ali na način koji izbegava nenamerno marginalizovanje drugih.

U 2017. godini, više od 300 sadašnjih i bivših studenata i zaposlenih na Univerzitetu Notr Dam potpisali su pismo objavljeno u univerzitetskim novinama u kojem se poziva na uklanjanje murala.

Predsednik Udruženja studenata američkih Indijanaca Markus Vinčester Džons pohvalio je Dženkisovu odluku i rekao da je "ovo dobar korak ka priznavanju ljudskosti američkim starosedeocima i onima koji su došli pre nas", prenosi agencija.

Univerzitet Notr Dam je rangiran u vrhu istraživačkih institucija u SAD i prepoznatljiv je po svojoj zlatnoj kupoli na glavnoj zgradi.

Izvor: Tanjug
Foto: Kaley Cohen - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još