Tunel ispod piramide Kecalkoatl u Teotihuakanu

MEKSIKO, 4. avgusta 2010. (Beta) - Meksički arheolozi otkrili su tunel dugačak stotinak metara ispod piramide Kecalkoatl, jedne od najznačajnijih na nalazištu Teotihuakan, u blizini glavnog grada Meksika, saopštio Nacionalni institut za antropologiju i istoriju.

Ekipa od tridesetak istraživača lokalizovala je "ulaz u tunel koji vodi u niz galerija ispod hrama Pernate zmije" (Kecalkoatl) "u kojima se možda posmrtni ostaci vladara" tog doba, naveo je direktor projekta Serhio Gomes a prenose agencije.

Teotihuakan je bio glavni grad najveće prekolumbovske imperije Asteka, a na vrhuncu razvoja, oko 650. godine, bio je jedan od pet najvećih gradova na svetu, sa 250.000 stanovnika. Ulaz u tunel je 14 metara ispod površine, a celom njegovom dužinom u steni su isklesane prostorije. Tunel je sagrađen prema hrama Kecalkoatl, a zazidan je pre oko 1.800 godina. Sveštenici koji su vodili ceremoniju zatvaranja poslagali su ispred ulaza hiljade ukrasa od školjki i poludragog kamenja, najverovatnije kao ponude bogovima.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.