Za akciju „Otpremninom do posla“ 5.000 prijavljenih

Za učešće u projektu „Otpremninom do posla“ od juna ove godine prijavilo se 4.152 radnika i 1.142 poslodavca, saopštila je Nacionalna služba za zapošljavanje.

Ovaj projekat treba da omogući viškovima zaposlenih ponovno zapošljavanje kroz produktivno korišćenje otpremnine, a poslodavcima da dobiju iskusnog radnika uz finansijski podsticaj. Osnovna ideja projekta je da zaposleni otpremninu ili deo otpremnine uloži u pokrivanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, u opremanje svog radnog mesta kod novog poslodavca, ili u dodatno obrazovanje i obuku potrebnu za novo zaposlenje.

Pravo učešća u projektu, koji će trajati do kraja decembra 2008. godine, imaju svi radnici koji su utvrđeni kao višak zaposlenih i koji su počev od 1. septembra 2006. godine primili ili treba da prime otpremninu, kao i radnici koji su prihvatili sporazumni prestanak radnog odnosa uz stimulativne otpremnine. Poslodavci koji žele da učestvuju u projektu moraju da budu u privatnom sektoru i da pruže dokaz da će angažovanjem radnika kroz projekat povećavati ukupnu zaposlenost u svom preduzeću, navedeno je u saopštenju.

Tokom dvomesečne akcije evidentiranja zainteresovanih korisnika, koju je sprovela agencija Stratedžik marketing, anketirano je ukupno 13.732 radnika i 2.401 poslodavac širom Srbije. Procentualno izraženo zainteresovanost za učešće u projektu među poslodavcima iznosi 48 odsto, a među viškovima i zaposlenima 30 odsto. (Tanjug – „Pregled“)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.