Pronađen Mocartov klavir

BERLIN, 4. avgusta 2010. (Beta-AFP) - U Nemačkoj je pronađen klavir koji je, kako se veruje, koristio Volfgang Amadeus Mocart i koji bi mogao da vredi milione evra, javila je televizija SWR.

Proizvođač klavira iz Baden-Badena Martin Beker kupio je instrument sredinom 1980-ih godina u antikvarnici u Strazburu, a njegovo pojavljivanje na aukciji privuklo je pažnju jednog istoričara muzike, navodi televizija. "Planirao sam da ga postavim na eBay po ceni od 30.000 do 40.000 evra", kazao je Beker. Instrument od orahovine dug oko 1,5 metara, nije dobio novog vlasnika, a Bekeru je posle aukcije telefonirao muzički ekspert koji mu je rekao da je reč o klaviru kojeg je napravio Kristijan Bauman, "jedan od (Mocartovih) omiljenih proizvođača klavira".

Istoričar je rekao da bi "to mogao biti instrument za kojim se dugo traga i na kojem je Mocart svirao tokom boravka u Strazburu", navodi SWR. Mocart je taj klavir pomenuo u pismima ocu, a na jednoj slici izloženoj u Beču prikazan je austrijski kompozitor Jozef Hajdn za istim instrumentom. Eksperti sada analiziraju klavir i njegove navodne veze sa dvojicom velikih austrijskih kompozitora.

Pogledajte još