Dan Republike Indije obeležen u Beogradu

Dan Republike Indije obeležen je sinoć u beogradskom hotelu "Metropol Palace".

- Dve zemlje čiji diplomatski odnosi sežu daleko u prošlost i čija je sedamdeseta godišnjica proslavljena prošle godine uz izložbu arhivskih dokumenata „Beograd-Nju Delhi, sedamdeset godina diplomatskih odnosa“ koju je priredio Arhiv Jugoslavije, i zato mi je drago što zajedno obeležavamo naš nacionalni praznik upravo ovde u Beogradu prekrivenom snegom - rekao je ambasador Indije u Srbiji Subrat Batačardži na jučerašnjem prijemu povodom proslave Dana Republike Indije.

Batačardži je naglasio da dve zemlje imaju dobru saradnju na političkom, ekonomskom, kulturnom i drugim nivoima. Ambasador je podsetio na međusobne posete visokih zvaničnika, investicije Indije u Srbiji, stipendije koje ova zemlja dodeljuje našim studentima, zatim na specijalnu inicijativu zahvaljujući kojoj su štampane komemorativne poštanske markice u čast Nikole Tesle i Svamija Vivekanande, kao i na prošlogodišnje obeležavanje Internacionalnog dana joge koje je održano na Avali.

On je pohvalio novi trend da se filmovi najveće indijske produkcije Bolivud snimaju upravo u Srbiji, kao i inicijativu i zanimanje da se u Srbiji izvode indijski plesovi, a zatim je najavio i plesnu grupu „Bolivud dens pana“ čiji je nastup uveličao proslavu Dana Republike Indije, piše "Danas".

Inače, Dan Republike Indije obeležava se svake godine 26. januara kako bi se proslavio dan kada je Ustav Indije stupio na snagu 1950. godine. Proslavljanjem Dana republike u Indiji odaje se počast danu kada je 1950. godine na snagu stupio Ustav Indije, dokument kojim se uređuje državni sistem i samim tim je zamenjen Akt Vlade Indije iz 1935. godine.

Ustav je donet od strane Ustavotvorne skupštine Indije u novembru 1949. godine, ali je usvojen 26. januara 1950. godine od strane demokratske Vlade, čime je zaokružen period tranzicije Indije ka putu da postane nezavisna republika.

Ustav je dao građanima Indije moć da odaberu sopstvenu vladu, nakon vladavine Velike Britanije i otvorio je put ka demokratiji. Dr Rajendra Prasad je bio prvi predsednik Indije koji je na taj dan dao zakletvu i razmotao nacionalnu zastavu.

Dan republike je jedan od tri nacionalna praznika u Indiji, pored Dana nezavisnosti i Gandijevog rođendana.

Vlasti na Dan republike, kada je stupio na snagu indijski Ustav, obično organizuju vojne parade i druge priredbe.

Izvor: Danas/Indija.rs
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još