Internet uvesti u svaku kuću

Za stvaranje informatičkog društva i ulazak u Evropsku uniju Srbiji su neophodni efikasniji servisi i zakoni, ali i intenzivnije elektronsko poslovanje i trgovina, informatička edukacija građana i Internet dostupan svima, rekao je u Privrednoj komori Srbije (PKS) pomoćnik ministra za telekomunikacije i informatičko društvo, Nebojša Vasiljević.
Na okruglom stolu „Informatičke pretpostavke za prijem Srbije u EU“, Vasiljević je podsetio da će u Sarajevu krajem oktobra biti održana Ministarska konferencija jugoistočne Evrope o razvoju informacionih tehnologija na kojoj se očekuje potpisivanje „JIE Agende plus“ namenjene bržem razvoju informacionih sistema u regionu i ocenio da i još važeća Agenda daje dobre rezultate u ovoj oblasti.
Predstavnik međunarodne organizacije GS1 za razvoj i primenu globalnih standarda u snabdevanju, Jagoda Mladenović ukazala je da više od 7.000 proizvođača u Srbiji označava proizvode GS1 standardima i da je više od 90 odsto proizvoda na našem tržištu obeleženo bar kodovima. Sa elektronskom razmenom podataka počeće se međutim tek od 2008. godine, najavila je ona.
Aleksandar Birovljev iz preduzeća za on lajn trgovinu E dućan ukazao je da Srbija visokim dažbinama guši izvoz i uvoz pošiljaka naručenih preko Interneta i time između ostalog gubi novac koji bi se od ove trgovine slivao u budžet. Grupacija elektronske trgovine PKS zato se zalaže za smanjenje carinskih dažbina na 500 dinara za pošiljke vrednosti niže od 100 evra i za oslobađanje taksi pri izvozu pošiljaka vrednih manje od 100 evra, kazao je Birovljev, i naveo primer da se sada za knjigu vrednosti 75 dolara naplaćuju takse i do 40 dolara.

Predsednik Društva za informatiku Srbije Nikola Marković kazao je da je 70 odsto opština u Srbiji omogućilo građanima da preko Interneta vide kakva je procedura za vađenje dokumenata, ali da je elektronsko naručivanje i izdavanje dokumenata retka praksa, što pokazuje da je razvoj elektronske uprave, jedan od značajnih segmenata EU, u Srbiji u zastoju. („Pregled“)

Pogledajte još