SAV TRUD BIĆE UZALUDAN: Pet velikih grešaka zbog kojih ne možete da smršate

Mnogi će treneri reći kako se stvarni napredak događa upravo kada izađemo iz teretane. Kako biste osvestili šta radite pogrešno, donosimo vam pet najčešćih grešaka nakon vežbanja.

Zaboravljate da se istežete

Nakon vežbanja mišići su napeti, uključujući i srce, pa istezanje nikako ne biste smeli da preskočite.

Istezanjem će popustiti napetost u mišićima, i povećaće se fleksibilnost tela. Istraživanja pokazuju kako istezanje nakon vežbanja smanjuje bol u mišićima koja bi mogla da se pojavi i naredni dan.

Ne dajete vremena organizmu da se ohladi

Vežbanjem naše telo tera srce da brže radi i potrebno nam je više kiseonika za za protok krvi jer je cirkulacija pojačana. Zato nije preporučljivo odmah nakon vežbanja leći u krevet da odmormo. Umesto da se odjednom "ugasite", smirite tempo vežbanja npr. lagano hodajući na traci kako bi vam se smirili otkucaji srca.

Ako pak naglo prestanete s vežbanjem, dok su otkucaji srca najbrži, a telo treba najviše kiseonika i cirkulacija je na najjačoj brzini, moglo bi vam se zavrteti u glavi.

Jedete odmah nakon vežbanja

Hrana bogata proteinima pomoći će vašim mišićima da se oporave i formiraju na pravi način. Stoga bi hrana koju jedete nakon treninga trebala sadržavati proteine u kombinaciji s ugljeno hidratima poput proteinskih šejkova i jogurta pomešanog s orašastim plodovima ili bobičastim voćem. Ali s prvim obrokom trebalo bi da sačekate 15 do 30 minuta nakon vežbanja.

Zaboravljate da dovoljno hidrirate organizam

Kako biste nadoknadili izgubljenu tečnost vežbanjem, potrebno je unositi dovoljno vode. To je važno i zbog toga što će dovoljno tečnosti smanjiti mišićnu osetljivost, povećati fleksibilnost i dati vam snagu.

Ne spavate dovoljno

Još jedna bitna stavka koju često zanemarimo nakon što nas ponese adrenalin vežbanja jeste važnost sna. Telo treba okrepiti i napuniti energijom kako bi izgradilo mišiće. Ako ne spavate dovoljno, na jedan način kao da kažnjavate sami svoje telo.

Izvor: Stil
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.