SATNICA JE KLJUČNA: Pojedine namirnice treba konzumirati u tačno određeno vreme tokom dana

Da li ste znali da voće treba uzimati u tačno određeno vreme u toku dana kako bi se njihovo konzumiranje najbolje odrazilo na vaše zdravlje.

Kod mnogih namirnica je jako važno u koje doba dana se jedu, odnosno nekad su dobre, a nekad loše za naše telo.

Banane

Najbolje je da ih jedete oko podne, jer tako jačaju imunitet i čiste kožu. Ne preporučuje se banane jesti uveče, jer tada podstiču pojačano stvaranje sluzi i mogu otežati varenje.

Jabuke

Jabuke sadrže pektin koji snižava šećer u krvi, te holesterol – ako ih jedete ujutru za doručak. Dakle, uveče ih bolje izbegavajte, jer pektin se noću teško vari.

Krompir

Jedite ga isključivo preko dana, jer je prepun minerala, te snižava holesterol. Pošto je krompir jako kaloričan, najbolje ga je izbegavati uveče – da se ne ugojite.

Mleko

Toplo mleko uveče deluje umirujuće, te se brine za bolji san – dakle, priuštite sebi jednu šoljicu pre spavanja. Ali, ujutru bi bilo bolje da ga izbegavate – otežava varenje ako se tokom dana ne bavite dovoljno sportom.

Orašasti plodovi

Ako oko podneva jedete orašaste plodove, oni smanjuju pritisak. Uveče se ne preporučuju – jako su kalorični.

Pomorandže

Preko dana su dozvoljene, čak su i poželjne. Tada podstiču varenje.

Ipak, ne preporučuje se da se pije sok od sveže ceđene pomorandže za doručak, jer jako iritira želudac.

Tamna čokolada

Za doručak je dozvoljena. Sadrži antioksidanse koji usporavaju starenje, te štite od srčanih bolesti. Ako ne želite da se ugojite, nemojte je jesti kao međuobrok, odnosno maksimalno smanjite unos.

Smokve

Ujutru jačaju imunitet, te podstiču probavu. Uveče ih nemojte jesti, jer izazivaju nadutost.

Sir

Sir je najbolje jesti ujutru, jer u manjim količinama podstiče mršavljenje te sprečava nadutost. Ali, nikako se ne preporučuje u večernjim satima. Sir je tada teško svarljiv, te može da vam izazove probleme sa želucem.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još