Italijanska vlada uspešno prošla test u parlamentu

RIM, 4. avgusta 2010. (Beta-AP) - Vlada italijanskog premijera Silvija Berluskonija uspešno je prošla prvi test u parlamentu posle njegovog razlaza s doskorašnjim saveznikom Đanfrankom Finijem, sa kojim je pre dve godine osnovao stranku Narod slobode.

Poslanici iz redova Berluskonijeve konzervativne partije u sredu su nadglasali opoziciju i njen zahtev za izglasavanje nepoverenja podsekretaru u Ministarstvu pravde Đakomu Kalijendu, umešanom u jedan korupcionaški skandal, čime su osigurali vladi opstanak bar do jeseni, ocenjuju analitičari.

Kalijendo je opovrgao bilo kakvu umešanost u korupciju i odbio da podnese ostavku. "Ovo je signal da (vlada) ostaje i da sada neće biti izbora", rekao je Umberto Bosi, lider Severne lige, partije iz vladajuće koalicije.

Ovo glasanje u donjem domu italijanskog parlamenta, čiji je Fini predsednik, prvi je "obračun" dvojice lidera od kako je došlo do podele unutar njihove partije, a Finijeve pristalice osnovale novu poslaničku grupu "Budućnost i sloboda za Italiju".

Pre formiranja te grupe koja broji 33 poslanika, Berluskonijeva vlada je imala većinu od 344 glasa u Donjem domu u parlamentu. Trenutno ima 316 poslanika, što je neophodna većina u donjem domu od 630 poslanika.

Pogledajte još