Generalna skupština UN razmatra rezolucije po redosledu

BEOGRAD, 4. avgusta 2010. (Beta) – Portparol predsedavajućeg Generalnoj skupštine UN Žan Viktor Nkol izjavio je da će na predstojećem zasedanju tog tela u septembru, na kojem će biti razmatrano i pitanje Kosova, na dnevnom redu biti rezolucije, i to po redosledu njihovog podnošenja.

U intervjuu za beogradsku Politiku od četvrtka, on je takođe rekao da podnete rezolucije mogu i da se menjaju, ako se podnosilac složi s predloženim izmenama.

“Ako bi se desilo da postoje dva nacrta o istom pitanju, i sa oprečnim stavovima, usvajanje prve rezolucije značilo bi odbijanje druge. Ipak, sve zavisi od podnosilaca dokumenta. Oni mogu da odluče da li će da povuku svoj nacrt ili će da traže ponovno glasanje”, rekao je Žan Viktor Nkol.

On je kazao da će se o rezolucijama razgovarati po redu, “što znači da će se prvo glasati o nacrtu rezolucije koja je prva podneta”.

Upitan da li već podneti tekst nacrta rezolucije može da se menja, portparol predsedavajućeg Generalnoj skupštini UN je rekao da nacrt rezolucije može biti izmenjen ako se podnosilac ili podnosioci saglase sa predloženim dopunama.

“U tom slučaju, na dnevni red se stavlja revidirana verzija teksta. Ako se podnosioci nacrta ne slažu s predloženim amandmanima, i o njima se moze glasati pre nego što dođe do glasanja o originalnom prvobitnom tekstu nacrta”, rekao je Žan Viktor Nkol.

Nkol, diplomata iz Kameruna, dodao je da predsedavajući Generalnoj skupštini, ako u prethodnim konsultacijama sa zainteresovanim delegacijama uvidi da su se stavovi približili i da prvobitno različiti tekstovi postaju zapravo jednaki, može da predloži i da se neka rezolucija usvoji bez glasanja.

Slični članciMore from author

Ostavite komentar

Your email address will not be published.