PADAJU, PADAJU S NEBA BELE ZVEZDE: Da li znate kako se na evropskim jezicima naziva sneg?

Sneg je oblik vode u čvrstom stanju čija se kristalizacija odvija u atmosferi. Tokom oblikovanja svaka pahulja neprestano preživljava dramatične izmene u okruženju, biva nošena na razne strane oblaka, trpi različit pritisak i vlažnost, ali se te promene jednako odražavaju na sve krakove u jednoj pahulji, što bez obzira na složenost konačno dobijene strukture, obezbeđuje njihovu simetriju. Zbog ove simetrije, sve pahuljice na prvi pogled izgledaju slično.

Snežna pahulja posmatrana iz neposredne blizine nije bela, već je bezbojna i providna, što je logično, jer su pahulje sačinjene od kristala leda. Bela boja snega je svojevrsna iluzija – optička varka koja nastaje refleksijom svetlosti. Rasejana na više snežnih kristala, svetlost odbijena od snega izgleda bela, što je mešavina svih boja u vidljivom spektru svetlosti. Ipak, ljudsko oko uspeva da razluči i vidi belu boju snega, piše Elementarijum.

Beli prekrivač je ovih dana ponovo prekrio kako Srbiju tako i mnoge druge evropske zemlje, a pomoću sledeće mape saznajte kako Evropljani nazivaju sneg u svojim jezicima.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još