Četvrti sajam poljoprivrede od 14 do 16. septembra

„Gradsko sajmište − Šumadija sajam“ u Kragujevcu organizovaće Četvrti šumadijski sajam poljoprivrede od 14−16. septembra u Kragujevcu. Za učešće na sajmu štandove je rezervisalo preko 60 izlagača, među kojima ih je najviše iz Šumadije, a biće izlagača i iz Vojvodine izjavila je Sanja Stamenković−Rašeta, direktor marketniga „Šumadija sajma“.

U novoizgrađenoj sajamskoj hali biće izloženi poljoprivredni proizvodi, koncetrovana stočna hrana, hemijska sredstva za zaštitu bilja, pčelarski proizvodi. Poljoprivredna mehanizacija će moći da se vidi ispred sajamske hale, a izložba priplodnih krava simentalske rase i izložba ovaca na oglednim poljima Zavoda za strna žita u neposrednoj blizini sajmišta. U pratećem programu Sajma predviđeno je da poljoprivrednim proizvođačima predavanja, „Pšenica juče, danas i sutra“, „Voćarstvo, stanje i perspektiva“, održe istaknuti stručnjaci iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada i Instituta za voćarstvo iz Čačka, Stočarsko veterinarskog centra iz Velike Plane i Zavoda za strna žita iz Kragujevca. 

Ova sajamska manifestacija će biti prilika da se posetiocima sajma predstave dostignuća u agraru, ne samo u Šumadiji već i šire. Šumadija ima dugogodišnju tradiciju u razvoju stočarstva i voćarstva, a Skupština grada iz budžeta izdvaja značajna sredstva za brži razvoj agrara dodeljivanjem beskamatnih kredita za podizanje „mini farmi“ u stočarstvu, za obnovu dotrajale poljoprivredne mehanizacije, za izgradnju mini prerađivačkih kapaciteta. („Pregled“)

Pogledajte još