Hrvatska obeležila Dan pobede

KNIN, 5. avgusta 2010. (Beta) – Predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je u četvrtak na proslavi 15. godišnjice “Oluje” u Kninu da je ta hrvatska vojna akcija sprovedena po svim pravilima ratovanja, uz poštovanje međunarodnih konvencija i da treba odati priznanje svima koji su je planirali i u njoj učestvovali, javljaju hrvatski mediji.

“U vojnom smislu operacija ‘Oluja’ je sprovedena po svim pravilima ratovanja, poštujući međunarodne konvencije te zbog toga treba odati priznanje svima onima koji su je planirali i koji su časno učestvovali u toj operaciji pod vođstvom prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana”, rekao je Josipović povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja kao i 15. godišnjice “Oluje”.

U Hrvatskoj se u četvrtak obeležava Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja 5. avgust kada su snage hrvatske vojske i policije 1995. godine u okviru akcije “Oluja” ušle u Knin, sedište tadašnje samoproglašene Republike Srpske Krajine.

Samu vojnu akciju, ali i period potom, obeležili su ratni zločini koje su pripadnici hrvatske vojske, ali i civili počinili nad srpskim civilima, kao i masovni egzodus više od 200.000 Srba iz Hrvatske.