Početi dijalog o zločinima

BEOGRAD, 5. avgusta 2010. (Beta) - Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatske je postavljanjem spomen ploče u Kninu u znak sećanja na stradanje civila u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja", pre 15 godina, želela da doprinese početku dijaloga o počinjenim zločinima, rekao je u četvrtak predstavnik te organizacije Mario Važić.

U telefonskoj izjavi agenciji Beta, Važić je rekao da je u akciji hrvatske vojske i policije "Oluja" ubijeno na stotine ljudi i da je proterano nekoliko stotina hiljada Srba. "Bez obzira koliki je značaj akcija 'Oluja' imala za Hrvatsku, naša je želja da doprinesemo otpočinjanju javnog dijaloga o zločinima i da uputimo izvinjenje porodicama žrtava", rekao je Važić govoreći o razlozima za postavljanje spomen ploče u znak sećanja na stradanje civila.

Inicijativa je postavila spomen ploču uz put, na severnom izlazu iz Knina, kojim su pre tačno 15 godina izbeglice iz Knina i okoline bežale u koloni i od kojih su mnogi zauvek napustili to područje. Važić je rekao da je Inicijativa za ljudska prava Hrvatske tražila dozvolu lokalnih vlasti u Kninu za postavljanje spomen ploče, ali da nije dobila nikakav odgovor.

Pogledajte još