VAŽNA JE PREVENCIJA: Pet kožnih problema koje izaziva zima

Zima ne utiče povoljno na kožu i može da izazove određene kožne probleme.

Stručnjak za prvu pomoć Ema Hemet otkriva kako da se izborite sa najčešćim kožnim problemima koji se javljaju zimi.

Ispucale usne

Suve, ispucale usne su najčešći problem koji se javlja zimi. Ekstremne promene temperatura – od dvadeset i nešto u plusu u prostorijama, do ispod nule napolju, isušuju usne.

Da biste to sprečili, koristite neki balzam za usne ili vazelin. Ono što takođe treba da imate na umu je da su usne sklone dehidraciji, posebno na hladnoći. Procenjuje se da se voda gubi iz usana tri puta brže nego iz ostalih delova kože. Zato je važno da pijete dosta vode, kako koža ne bi dehidrirala, a dobro bi bilo i da prekrijete usne šalom kada izlazite na hladnoću.

Herpes

Herpesi su zapravo mali plikovi koji se najčešće pojavljuju na usnama ili oko usana, mogu da vas drže sedam do deset dana, a najčešće će se pojaviti kada ste pod stresom, iscrpljeni ili tokom menstruacije.

Ne postoji konkretan lek za herpes, ali antiviralne kreme mogu da ublaže neprijatnost i ubrzaju izlečenje. Najbolje efekte ove kreme imaju kada se nanesu na početku, dok se plik tek pojavljuje.

Najbolje što možete da uradite je da brinete o sebi, unosite dovoljno vode, štitite usne, jedete zdravo, redovno izlazite na svež vazduh, spavate dovoljno i koliko možete smanjite izloženost stresu, kako biste izbegli pojavu hepresa.

Promrzline

Mali, crveni tragovi na koži mogu da se pojave nekoliko sati nakon što ste bili na hladnoći. Najčešće se pojavljuju na prstima nogu i ruku, ali mogu da se jave i na licu ili nogama.

Hladnoća sužava male krvne sudove na prstima i time se smanjuje protok krvi. Ako se nakon toga zagrejete naglo, krvni sudovi postaju veći i dotok krvi se naglo povećava. Zbog toga se javlja otok, crvenilo, bol.

Ujedno, to je i razlog zašto hladne ruke ili stopala ne bi trebalo da stavljate na radijator ili pod toplu vodu da ih zagrejete.

Topli napici takođe mogu da utiču na dotok krvi do prstiju. Ove promrzline najčešće nestaju same od sebe, ali ako se to ne desi, idite kod lekara.

Suva koža

Suva koža je jedan od najčešćih problema zimi, kada je niska vlažnost vazduha. Hidratantni losioni i kreme su dobri zato što sprečavaju da vlaga ispari iz kože.

Najefikasnije je, kažu stručnjaci, da losion nanesete nakon tuširanja, dok je koža još vlažna, i još jednom pre nego što legnete na spavanje.

Izbegavajte da se tuširate veoma toplom vodom jer ona isušuje kožu i može se javiti svrab.

Suva koža može da doprinese pojavi kožnih problema poput psorijaze ili ekcema. Sa druge strane, hidratacija kože može da spreči da hladno, zimsko vreme pogorša ova stanja.

Rejnoov fenomen – hladne ruke i noge

Rejnoov fenomen je često "zimsko stanje" zbog kojeg prsti na nogama i rukama promene boju i postanu veoma bolni kada je napolju hladno. To se dešava zbog skupljanja krvnih sudova na ovim delovima tela, zbog čega se smanjuje dotok krvi do ekstremiteta.

Boja prstiju se menja od bele, preko plave, do crvene, a može da se javi i osećaj utrnulosti, kao i pulsiranja.

U ozbiljnijim slučajevima mogu da pomognu neki lekovi, ali kod većine ljudi simptomi nisu tako ozbiljni pa i ne zahtevaju lečenje.

Utoplite ruke i noge rukavicama i debljim čarapama da biste sprečili ove simptome. Takođe, ako ste skloni Rejnoovom fenomenu, smanjite unos kofeina, koji smanjuje dotok krvi do ruku i nogu.

Bilo bi dobro da zimi nosite slojevitu odeću, kako bi se telo lakše prilagodilo promenama temperatura kada iz prostorije izađete napolje. Utoplite se i unosite dosta tečnosti, to će vašem telu pomoći da se izbori sa zimom.

Izvor: Mondo/B92
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još