Gravitaciona anomalija na Radanu

KURŠUMLIJA, 6. avgusta 2010. (Beta) - Meštani sela Ivanje na planini Radan u južnoj Srbiji zbunjeni su neobičnom prirodnom pojavom koju su stručnjaci nazvali "gravitaciona anomalija", ali koja još nema potpuno naučno objašnjenje.

"Ovde sigurno postoji neobičan fenomen. Voda teče uzbrdo u dužini od oko 250 metara, a ugašen i otkočen automobil takođe se kreće uzbrdo. Mogao sam da zaključim da se radi o poremećaju magnetizma, to je gravitaciona anomalija i sa sigurnošću se tako za sada može prihvatiti", rekao je agenciji Beta profesor na beogradskom Prirodno- matematičkom fakultetu Milivoje Maćejka.

Profesor Maćejka kaže da na ovom području, na deonici puta od oko 200 metara, zaista postoji prirodni fenomen, ali da je potrebno angažovati druge naučnike koji bi sa svih strana detaljno proučili pojavu i dokazali postojanje gravitacione anomalije.

Međutim, profesor sa novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta Radenko Kisić rekao je za list "24 časa" da "gravitaciona anomalija ne postoji". "Verovatno zbog terena ljudima ono što je nizbrdo izgleda uzbrdo. Da automobil krene uzbrdo bilo bi potrebno da ispod tog puta ima na tone uranijuma, što je mala šansa. Besmisleno je govoriti o jakom magnetnom polju, jer bi ljudima ispadali zubi", rekao je Kisić za beogradski list.

Meštani Ivanja, koji su i otkrili neobičnu pojavu, rekli su Beti da su zbunjeni i na različite načine objašnjavaju fenomen, povezujući ga i sa blizinom Đavolje varoši.

Pogledajte još