Ovulacija i mozak žene

Veličina mozga kod žene menja se kroz njen menstrualni ciklus, neki delovi se povećavaju i za dva odsto neposredno pred ovulaciju - kad je žena u fazi najveće plodnosti.

 Tako tvrdi profesorka Belinda Plecer sa Univerziteta u Salcburgu, u Austriji, koja je s grupom saradnika, ginekologa i neurologa, obavila skeniranje mozga žena u periodu njihovog redovnog mesečenog ciklusa.

 Kod žena koje nisu koristile kontraceptivne pilule, naučnici su ustanovili povećanje volumena moždane sive mase u desnom parahipokampusu i fusiform điriju, regijama mozga "zaduženim" za orijentaciju i snalaženje u prostoru, ali i prepoznavanje lica.

 Sve ovo pojačava sposobnost žena da prepoznaju lica, tela i okolinu, tvrdi Plecerova, i dodaje da im ovo pomaže da "lociraju najpogodnijeg partnera za parenje" - prenosi časopis Nju sajentist.

 Austrijski naučni tim je takođe otkrio da je ovaj efekat ipak kratkotrajan. Jer, posle ovulacije, porast nivoa progesterona izaziva "skupljanje" đirija na prvobitan volumen.

 Naučnici su konstatovali da žene na antibebi pilulama imaju veći hipokampus i cerebelum, regije mozga odgovorne za memoriju i pokrete. "Pilule mogu intenzivirati tipično žensko ponašanje kao što su superiorna elokvencija i pamćenje" - zaključila je profesorka Plecer.

(FoNet)
SALCBURG, 06. avgust 2010. 

Pogledajte još