Komorovski preuzeo dužnost predsednika Poljske

VARŠAVA, 6. avgusta 2010. (Beta) - Bronjislav Komorovski položio je u petak zakletvu i preuzeo zvanično funkciju predsednika Poljske na svečanoj zajedničkoj sednici Sejma i Senata poljskog parlamenta uz prisustvo državnog vrha, bivših predsednika i premijera i velikodostojnika verskih zajednica.

Prethodno su poslanici i senatori minutom ćutnje odali poštu pokojnom predsedniku Lehu Kačinjskom i članovima visoke državne i vojne delegacije, ukupno 96 putnika i članova posade koji su poginuli 10. aprila kada se predsednički avion srušio kraj Smolenska u Rusiji.

Brat blizanac poginulog predsednika, bivši premijer Jaroslav Kačinjski, koga je Komorovski porazio u drugom krugu vanrednih predsedničkih izbora 4. jula, demonstrativno se nije danas pojavio na inauguraciji, iako je pozvan kao bivši premijer a sada poslanik.

Komorovski je obraćajući se parlamentu i naciji naglasio da namerava da u skladu sa svojom izbornom parolom da "Sloga gradi" bude predsednik svih Poljaka i da će učiniti sve da zadobije poverenje i onih osam miliona birača koji su 4. jula glasali za Jaroslava Kačinjskog.

Pogledajte još